Hírek

Telt ház előtt vetítették a Navalnij című filmet egyetlen vidéki helyszínként a Savaria moziban

2024. március 04., 21:53

Telt ház előtt vetítették a Navalnij című filmet egyetlen vidéki helyszínként a Savaria moziban csütörtökön. Daniel Roher rendező az orosz ellenzéki politikus munkásságát vitte vászonra 2022-ben, a mostani bemutatót Alekszej Navalnij tragikus halála kapcsán tartották. A vetítést beszélgetés követte.

Telt ház előtt vetítették a Navalnij című filmet egyetlen vidéki helyszínként a Savaria moziban

Az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető életét és munkásságát bemutató dokumentumfilmet két éve, a BDIF Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon láthatta először a magyar közönség. Idővel a streaming szolgáltatók kínálatában is megjelent a film, ami a premier óta több díjat is elnyert. A 2023-as Oscar-gálán a “Legjobb dokumentumfilm” kategória győztese lett.

Vágvölgyi András - mozgókép-pedagógus

“Egy rettentően izgalmas történéssorozatot lényegében szinkronidőben tud rögzíteni a stáb, tehát ez mondjuk filmes szempontból is egy elképesztő fogás. A dokumentumfilm történetében nagyon ritkák az iyen pillanatok, amikor konkrétan ott a kamera előtt történik meg valami, valami egészen jelentős, mondjuk egy ország életét vagy mondjuk a világpolitikát is befolyásoló történését, és erről van szó tulajdonképpen.”

Miután bejelentették, hogy Alekszej Navalnij február 16-án elhunyt, a mű ismét vászonra került a fesztivál keretében. Három teltházas budapesti vetítés után a Savaria Filmszínházban is látható volt csütörtökön.

Sós Ágnes - alapító-igazgató, Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

“Budapest után minden évben most már gyakorlatilag Szombathely az a város, ahol a legnagyobb igény van a minőségre, a valóságra, a művészi módon elmondott valóságra, úgyhogy természetesen ez volt az első hely Budapest után, ahol ezt a filmet most vetítjük.“

A Savaria moziban a vetítés után Vágvölgyi András mozgókép-pedagógus Katona Attila történésszel beszélgetett. Az esemény rengeteg érdeklődőt vonzott a moziba.

Lórántfy Mária

“Érdekel Navalnij története, és különös aktualitást ad most a halála, és Katona Attila pedig hiteles szakértő ebben, úgyhogy kíváncsi vagyok arra is, hogy ő hogy vélekedik, és mit mond az oroszországi helyzetről.”

A film kapcsán szó esett arról, hogyan jutott el az orosz politikai helyzet addig, amit ma tapasztalhatunk, és nem maradhattak el a párhuzamok a magyar valósággal sem.