Hírek

Teljesen megújult a Németh Pál Kollégium

2018. október 12., 14:19

Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és tankerület vezetői, ugyanis a Szombathelyi Tankerületi Központ az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében elnyert pályázatnak köszönhetően közel 130 millió forintból tudta korszerűsíteni a több mint 40 esztendős épületet.

Teljesen megújult a Németh Pál Kollégium

Gosztola András szaxofonszólója nyitotta az ünnepi műsort. A köszöntők sorát Fodor István kezdte, aki ismertette a Szombathelyi Tankerületi Központ jelenleg is zajló, illetve a közeljövőben megvalósuló beruházásait, amelyek összértéke meghaladja a 2,5 milliárd forint. Külön kitért a kollégiumok szerepére is.

Fodor István - igazgató, Szombathelyi Tankerületi Központ
"A kollégiumok az utóbbi években, évtizedekben sok esetben kicsit hátrébb kerültek az érdeklődés középpontjából, ami szerintem nagy baj. Hiszen ezek a diákok alapvetően itt kapják meg azt a segítséget a délutáni foglalkozásokon, egyéb fejlesztési lehetőségeken, amelyeket nagyon sok esetben másutt nem kaphatnának meg."

Az eseményen részt vett Puskás Tivadar polgármester is, aki beszédében felidézte az intézmény névadójának, a dobópápának emberi nagyságát és külön kiemelte a kollégium sokszínüségét.

Puskás Tivadar - polgármester
"A kollégium a különböző szakterületet, különböző iskolát végző embereknek a gyűjtőhelye. Olyan gyűjtőhely, ahol az értékeket meg tudják egymásnak mutatni."

Az intézményben az utóbbi több mint 40 évben nem történt teljeskörű felújítás, pedig már 1975 óta fogadja a Vas megyéből és a Dunántúlról érkező diákokat. Ennél fogva a szerény lakhatási körülmények egyre kevesebb diákot vonzottak a kollégiumba.

Egri Csilla - intézményvezető, Németh Pál Kollégium
"Megújult a 43 éves felülről nyitott álmennyezet, amelyben a por kiloszámra volt mérhető. Itt az előtérben cementlap volt, ugyanez volt az ebédlőben. A villamos hálózatunk életveszélyes volt."

Az elnyert 128 millió forintnyi pályázati támogatási összegnek köszönhetően mindezek mellett kialakítottak a szakemberek a földszinten akadálymentes szobát és fürdőt, korszerűsítették a vizesblokkokat, a tanulószobák bútorzatait, a folyosói szekrényeket, és a közösségi tereket. A felújított kollégium jelenleg 15 iskolából 212 diáknak ad otthont.