Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Tél a földeken

Adásban volt: 2019. február 6.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Ahol több csapadék hullott ősszel, ott szép állapotban vannak a vetések, és jól fejlődnek a növények, a szárazabb területeken kevésbé kedvező képet mutatnak a táblák. A gazdák attól tartanak, hogy az enyhe fagyok nem pusztítják el a kártevőket, és tavasszal el kell kezdeni az intenzív védekezést ellenük a jó termés érdekében.

Marlovics Norbert 180 hektáros családi gazdaságot vezet, repcét, őszi árpát és búzát termel. Az oladi dombon 15 hektáron vetett repcéje szépen fejlődik, ami elsősorban annak köszönhető, hogy itt volt elég csapadék, és 30-40 centi mélyen megfelelően elő tudták készíteni a talajt a magoknak. A csapadékhiányos területeken foghíjas, foltos lehet a vetés, vagy elszáradhat a kelőfélben lévő csíra.

"Tavaly augusztus 23-i vetés, a szezon legelső napján kezdtük el vetni ezt a táblát, majdnem túlfejlett repcét látunk, őszi állapot szerint, majd belement a télbe, ez teljesen borított állományt mutat, nagyon erős szárakkal."

A gazda ezen a területen 4 tonna hozammal számol hektáronként. A repcét Ausztriába értékesíti, biodízel készül belőle, egy része pedig étkezési célra megy. Ősszel egyszer már elvégezték a kártevők és a gyomok elleni védekezést, de tavasszal valószínűleg újra rovarirtózni kell. Nem volt ugyanis tartós fagy, ami elpusztította volna a petéket, és az enyhébb időszakok is hosszúra nyúltek ezen a télen. Még nem tudni, mikor kezdődhetnek el a tavaszi talajelőkészítő munkák.

Marlovics Norbert - mezőgazdasági termelő
"Az első növénytermesztési munkák majd a műtrágya-szórások lesznek, tápanyaggal el kell látni a gabonákat és később a repcét is. Azt szoktuk mondani, hogy amint rá tudunk menni a földre, ez évjárattól függ, volt, hogy február vége volt, volt, hogy március közepe, extrém volt a tavalyi év, március 20-án még havakat toltunk segítve a közútkezelőt, most jobbnak nézünk elébe, de tavaly áprilisban tudtuk elkezdeni a talajművelési munkákat, április első napjaiban."

A termelők reménykednek benne, hogy lesz elég csapadék tavasszal, a vegetáció csúcsidőszakában ugyanis ez kulcsfontosságú a szántóföldi növényeknél is.

2019. február 06.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében