Hírek

Tanulóvezetők kényszerpihenőn

2021. április 13., 14:53

Több száz szombathelyi tanulóvezető van kényszerpihenőn a március 8-án kihirdetett lezárás óta. Hiába lehet már újra igénybe venni a különböző szolgáltatásokat, az oktatók és tanítványaik egyelőre nem ülhetnek a volán mögé. Gépjárművezetői vizsgák sincsenek még legalább április 20-áig.

 

Tanulóvezetők kényszerpihenőn

"Tehát ugye lelassítunk arra a sebességre, amivel meg tudunk állni, ha valaki jön. Jobbról… szembe is figyelünk mert kanyarodó jármű."

Két éve nyáron készítette stábunk ezeket a felvételeket egy gépjárműoktató autójában. Hasonló órák tartására már több mint egy hónapja nincs lehetőség. A szombathelyi utakról is teljesen eltűntek a “Tanuló” jelzéssel ellátott autók. Az is kénytelen várni, akinek egyébként sürgős lenne megszerezni a jogosítványt.  

Zoltán több mint egy hónapja ugyanezzel a mozdulattal vette le gépkocsija tetejéről a “T” betűs jelzést, az jó ideje autójának hátsó ülésén pihen. Mindez frissen kezdő tanítványát, a Weöres Sándor Színház színészét is érintette.

Ostyola Zsuzsanna - tanulóvezető
“Én tulajdonképpen a gyakorlati oktatás részét másfél hónappal ezelőtt kezdtem el, tehát az első két vezetésórámat követően le is fújták az oktatást. Aminek megmondom őszintén, annyira nem örülök, hiszen a fokozatosság és a folyamatosság elvében hiszek és nagyon jól jött volna ha ez a munkában kicsit lazább időszakot arra tudom használni, hogy aktívan a vezetésre koncentráljak. Szerettem volna kihasználni az időjárás változatosságát is, valószínűleg ezzel sem fogok tudok élni.  De bízom benne hogy hamarosan helyreáll a rendszer és lehetőségem lesz folytatni.”

Az oktatók a lezárás alatt is jórészt tartják a kapcsolatot tanítványaikkal, Zsuzsannához hasonlóan sokan jönnének már vissza tanulni  

“Úgy hiányzik neki a vezetés,a vezetés volt az egyetlen dolog, ahová legalább kimozdulhatott otthonról.”

A múlt heti nyitást követően nem volt egyértelmű, hogy a gépjárműoktatók dolgozhatnak e tovább, aztán a felügyelet döntött a zárás meghosszabbításáról.

Török Zoltán - szakoktató, Vasi ATI
“A központi felügyeletünk dönti azt el, hogy mikor van képzés és mikor nincs. A leállás az igazából március 8-án történt meg, amikor a többség, amikor bevezették a szigorításokat. AZ oldást mi sem tudtuk pontosan, és a honlapon is úgy tájékoztatnak bennünket, hogy a fokozatos nyitásnak megfelelően nyitnak majd, a törvényi előírásoknak megfelelően. Én a saját véleményem szerint számítottam rá, hogy most  beleesünk a szolgáltatókba. De aztán a felügyeletünk úgy dpntött hogy nem, mi a felnőttképzés keretén belül a képzéshez tartozunk.”

Az oktatóknak és a tanulóknak egyébként szigorú előírásokat kell betartaniuk munka közben, hogy közös autóban ülve esetlegesen meg ne fertőzzék egymást. Várhatóan jövő héttől újraindulnak a vizsgák és az órák is.