Hírek

Tanulmányi ösztöndíj

2014. december 19., 19:42

Tizenöt, hiányszakmában tanuló diák tíz hónapon keresztül havi ötvenezer forintos támogatást kap az önkormányzattól. Ezért cserébe a tanulmányi idejük lejárta után Szombathelyen állnak munkába.

Tanulmányi ösztöndíj

A város komplex gazdaságfejlesztési programjának részeként indult el a Szombathely visszavár! program. Célja, hogy a más városok egyetemein, hiányszakmákban tanuló diákok a tanulmányi idejük lejárta után Szombathelyen vállaljanak munkát. Ez enyhítene a cégek szakemberhiányán.

Molnár Miklós - alpolgármester
„Pontosan láttuk, hogy komoly problémák vannak és lesznek a jövőben is. Nyilván tenni kell azért, hogy ez a hiány megszűnjön a későbbiekben. Ezeknek a hiányszakmáknak a köre folyamatosan változhat, mindtahogy változott az idénre is bővült.”

Idén gépész- és villamosmérnök, óvodapedagógus, tanító, háziorvos, gyógypedagógus, logopédus és mérnök-tanár szakon tanulók jelentkezhettek az ösztöndíjra. Végül 15-en írták alá a tanulmányi szerződést.

Fábián Zsófia
„Mindenképpen Szombathelyen szerettem volna maradni és elhelyezkedni, és nagyon jó lehetőségnek tűnt, hogy ezt a pályázatot meghirdették. Nagyon jó, hogy Szombathely tényleg visszavár, és van lehetőség, hogy elhelyezkedjünk itt.”

A város olyan helyzetbe van, hogy támogatást adhat a diákoknak - hangsúlyozta Puskás Tivadar polgármester.

„Az az anyagi segítség azt jelenti, hogy minden hónapban, egy-egy szemeszterben, havi 50 ezer forintos támogatásban részesül.”

Az önkormányzat a jövőben is folytatná a programot és egyéb hiányszakmákat tanuló diákokat is bevonna abba.