Hírek

Támogatókat keresnek

2010. június 23., 17:30
40 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap ebben az évben a Savaria Szimfonikus Zenekar. Megváltozott a támogatási rendszer, de csak az elmúlt hónapokban derült ki, mennyivel csökken a központi forrás. A hiány pótlására szponzorokat keresnek, de a két fenntartó önkormányzat is több segítséget ígért a zenekarnak.
Támogatókat keresnek

A közönség a Szentivánéji Vigasságokon hallhatta legutóbb a szimfonikus zenekart. A színpadon ez nem látszik, de gond van a zenekar háza táján. 2008 decemberében ugyanis megváltozott a művészeti együttesek támogatásáról szóló törvény, aminek most érzik csak a hatását a zenekarok. Normatív alapú szabályozást vezettek be, amelyben két dolgot vettek figyelembe: mennyi pénzt kapnak a fenntartóktól és hány tagú az együttes.

Mérei Tamás azt mondja: minden szempontból a leghátrányosabb besorolást kapta a zenekar. 120 millió forintot kapnak a várostól és a megyétől, ez a legkevesebb az országban. És mindössze 65 főből áll a zenekar. Emiatt 40 millióval kevesebb állami támogatást kapnak. Elbocsátásokat ugyanakkor nem terveznek.

Mérei Tamás, igazgató - Savaria Szimfonikus Zenekar
"Ez a műfaj, hogy szimfonikus zenekar, nem fenntartható egy bizonyos költségszint alatt. Nem lehet kevesebb emberrel eljátszani a műveket. Ha meg olyanokat játszanánk, amelyek eleve kamarazenekar méretre íródtak, akkor kikerülnénk a törvény hatálya alól és nem tudnánk magunkat első osztályú zenekarként kvalifikálni." 

Az igazgató szerint az lehet a megoldás, hogy több fellépést vállalnak el, így többletbevételhez jut a zenekar. A most lezárult évadban például már közel 100 előadása volt az együttesnek, ez kétszer annyi mint tavaly. A néző is több volt. 

Emellett szponzorokat is keresnek. A legutóbbi megye-város egyeztetésen a két fenntartó 10-10 millió forint azonnali segítséget ajánlott a zenekarnak, ősszel pedig további támogatásra számíthatnak.

Kovács Ferenc, elnök - Vas Megyei Közgyűlés
"Én úgy gondolom, hogy kötelességünk segíteni. Én remélem, hogy anyagilag olyan helyzetben leszünk, hogy tudjuk is támogatni a szimfonikus zenekart. Én azt gondolom, hogy az az érték, ami a szimfonikus zenekar kapcsán itt a megyében él és működik fenn kell, hogy maradjon."

A zenekarnál azt remélik, hogy a megemelt fenntartói támogatás miatt, és ha később tudnak még zenészeket felvenni, akkor az állami támogatás összege is növekedni fog 2011-ben. A szimfonikus zenekart legközelebb a Bartók Fesztivál megnyitásakor, július 8-án hallhatjuk.