Hírek

Államtitkári vizit

2010. szeptember 14., 17:07
"Szombathely mélyen alul van értékelve az ország és a nemzet kulturális tudatában, amiért maguk a szombathelyiek is felelősek" - mondta keddi látogatásán Szőcs Géza. A kultúráért felelős államtitkár tárgyalt a kulturális intézmények vezetőivel, majd ellátogatott a Savaria Múzeumba, és megnézte az épülő színházat.
Államtitkári vizit

Jordán Tamás színházigazgató vezette végig az épülő színház területén az államtitkárt. A szerkezetkész épületben most is nagy erőkkel folyt a munka.

A nagyja még hátravan - mondja a direktor. Ezután következnek a belsőépítészeti munkák, a bútorok és a technika felszerelése.

Szombathely nagyon jó kulturális adottságokkal rendelkezik - mondta el az államtitkár -  ritka az olyan város, ahol ennyire magas színvonalon gondozzák a hagyományokat.

Szőcs Géza, a kultúráért felelős államtitkár
"Értelemszerűen fogják bírni  a központi kormányzat támogatását, hiszen ha az önkormányzat, a helyiek tudják, hogy mit akarnak a városukkal, akkor a kormányzat is tudja, mi a kötelessége."

A Weöres Sándor Színház eddig 450 millió forintból gazdálkodott, de a nagyobb épület működtetéséhez valószínűleg több pénzre lesz szükség mind a város, mind pedig az állam részéről.

Jordán Tamás igazgató Weöres Sándor Színház
"Ehhez 500 millió forint kell összesen, amiből mi 70-80 milliót tudunk abszolválni, tehát 210-220 millió forint kellene mind a két féltől, hogy megnyugtató üzleti tervet tudjunk elkészíteni."

A megyei finanszírozású intézmények is megújultak az idén. Korszerűbb lett a Smidt Múzeum állandó kiállítása, valamint kialakítottak egy központi rakátrépület együttest is.

Kovács Ferenc elnök, Megyei Közgyűlés
"Meg tudjuk oldani a megye által vásárolt múzeum raktárépületének bebútorozását azoknak a szakszerű tárolását azoknak a gyűjteményanyagoknak, melyek szanaszét vannak a megyében."

Az államtitkár azt is elárulta: a sporthoz hasonlóan jövőre a kultúra finanszírozási rendszere is változni fog.