Hírek

Szombathelyen tartották a 48. Magyar Nyelv Hete országos nyitókonferenciáját

2014. április 16., 17:56

A program azért is zajlott a vasi megyeszékhelyen, mert jubilál a Savaria Egyetemi Központ Magyar Nyelvtudományi Intézete: 40 éves a tanszék.

Szombathelyen tartották a 48. Magyar Nyelv Hete országos nyitókonferenciáját

A magyar az egyetlen nyelv a világon, amit az ördög is tisztel – ezt a mondást is felidézték az ünneplők a 48. Magyar Nyelv Hete megnyitóján, ahol az egyetem és a város vezetése is köszöntötte az ünneplőket.

Puskás Tivadar – polgármester
„Ha a nyelv meghal, meghal a nemzet. Tehát nekünk magyaroknak az a feladatunk, hogy ezt a csodálatos kincset őrizzük.”

Azért zajlott Szombathelyen az országos megnyitó, mert idén 40 éves a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának Magyar Nyelvtudományi Intézete.

Czetter Ibolya – intézetigazgató
„A fő kutatási profilhoz a dialektológia, a szociolingvisztika tartozott és tartozik ma is és nem felejthetjük el, hogy mivel pedagógusokat képzünk, ezért az anyanyelvi kultúra, az anyanyelvápolás tartozik leginkább a tanszék tevékenységei közé.”

A tanszék hallgatói is részt vettek az ünnepi konferencián.

Kocs Felícián Gábor – tanító-hallgató
„Értesültünk erről az előadásról és fontos, hogy tanítani fogjuk a magyar nyelvet, ezért veszünk részt ezen az előadáson.”

A Magyar Nyelv Hetét 1967 óta ünnepeljük, két nyelvész, Lőrincze Lajos és Grétsy László kezdeményezésére.

Fűzfa Balázs – irodalomtörténész
„Az irodalom sem tud létezni a nyelv nélkül, kölcsönösen kiegészítik egymást, mint éjszaka és nappal, férfi és nő, távol és közel, fönt és lent, ég és föld – ugyanúgy van a nyelv és a költészet egymással, hiszen a kettő egymás által nyer értelmet.”

A programsor idei mottója a "nyelv-táj-nyelv", ennek jegyében tartanak előadásokat országszerte a Magyar Nyelv Hetében.