Hírek

Szombathelyen rendezték meg a VIII. Országos Ifjúsági Tűzoltóversenyt

2016. július 04., 16:15

Több száz önkéntes diák állta a kemény próbát, és adott számot felkészültségéről. A viadalra határon túlról is érkeztek csapatok.

Szombathelyen rendezték meg a VIII. Országos Ifjúsági Tűzoltóversenyt

Az önkéntes ifjúsági tűzoltók csapatai, minden megyéből a legjobbak versenyeztek Szombathelyen.

Játékos, de a tűzoltók kemény munkáját, a valós helyzeteket idéző feladatok vártak a gyerekekre.

Dobson Tibor - elnök, Magyar Tűzoltó Szövetség
“A Magyar Tűzoltó Szövetség egyik célja a közösségerősítés és az utánpótlás-nevelés. Ez azt jelenti, hogy nagyon fontos, hogy a régebb óta fiatal kollégák szerepét az ifjúság átvegye. Szeretnénk, ha itt egyrészt a közösséget erősítenénk, hisz együtt vagyunk, és a legfontosabb a részvétel, a közös élmény.”

Ezúttal 26 csapat versengett egymással.

Juhász Viktória - önkéntes tűzoltó, Borsodbóta
“Borsodbótai általános iskolából jöttünk, vannak, akik középiskolába már átkerültek, vannak nagyobbak-kisebbek. Jó a társaság, szoktunk sportolni.”

Határon túli magyarlakta területekről is érkeztek versenyzők, így a Vajdaságból és Székelyföldről is.

Lázár Edina - önkéntes tűzoltó, Kászon
“Már régebbtől tűzoltózunk, otthon nagyon sok edzést végeztünk. Úgy gondoltuk, hogy ezzel a lehetőséggel élni kell, mert nem mindenkinek adatik meg, hogy kijusson Magyarországra, egy ilyen országos versenyre.”

A versenyre lelkesen készültek a csapatok, de a testi edzettség mellett más is nyújthat számukra, hogy részesei egy-egy önkéntes tűzoltóegyesületnek.

Lőrincz László - ifjúsági felelős, Pázmándi Önkéntes Tűzoltóegyesület
A gyerekek körében nagyon népszerű ez a szakma, mindenki szereti a tűzoltókat, a tűzoltóautókat, nagyon érdeklődnek a gyerekek, nemcsak a fiúk, a lányok is a szakma iránt. Úgy gondolom, hogy példaképei a gyerekeknek, segítenek a bajbajutott embereken a tűzoltók. Azért szeretem én ezt a szakmát művelni, mert fegyelmet tanítunka a gyerekeknek.”

A tavalyi győztes pázmándi csapat tagjai egy lengyelországi versenyen barátkoztak össze angol diákokkal, és őket is meghívták a szombathelyi országos viadalra.

Paul Ratcliff - ifjúsági vezető, West Midlands-i Tűzoltóság
“In England…Angliában az effajta versenyeknek nincs hagyománya, ezért inkább tapasztalatszerzés céljából érkeztünk Magyarországra. Kemény versenyre számítunk, és úgy látom, nagyon sokat kell még dolgoznunk azért, hogy olyan jók legyünk, mint a magyar csapatok.”

A VIII. Országos Ifjúsági Tűzoltóversenyen a váltófutás és akadályverseny kategóriában is díjat osztottak a legjobban teljesítő fiú- és lánycsapatoknak.