Hírek

Szent Márton napja az újbor ünnepe is

2010. november 11., 10:37
 Ilyenkor kínálják először a gazdák az adott évben termelt boraikat. Vaskeresztesen Szent János napján, karácsonykor szokták megszentelni a hegy levét, idén először azonban osztrák szokások szerint november 11-e előtt egy nappal kérnek áldást a nedűre.
Szent Márton napja az újbor ünnepe is

A vaskeresztesi templomban szerda délutánra már mindent előkészítettek a borszenteléshez. 24 helyi és valamivel kevesebb osztrák gazda hozta el idei borát, hogy áldást kérjen rá. A hagyomány szerint azért, hogy jó legyen a következő évi termés, és ne romoljon meg a hordók tartalma, ezért a megszentelt bort a pincében hozzáöntik a többihez.Szent Márton napján először kínálják az újbort. Wölfinger Béla pincéjéban 2 ezer liter újbor érik a hordókban. Bár az időjárás nem kedvezett a szőlőnek, nála csak alig lett kevesebb a termés. Az igazi vaskeresztesi kékfrankosára pedig a hegybíró azt mondta, soha ne legyen rosszabb.

Hatos István - hegybíró, Vaskeresztes
"Nagyon szép, kerek, ízletes. A keresztesi sav, ami jellegzetes, már nem igazán érződik, mert az érlelés folyamán finomodott."

Ilyenkorra már letisztult a bor, a gazdák azonban még nem pihenhetnek.

Mittlné Ódor Anita - borosgazda, Vaskeresztes
"A fejtést már megkezdtük, de folyamatos. Most kezdődhet az érlelés hordókban és tartályokban, attól függ, milyen eladásra készül."

A hegybíró szerint ez a bor már palackba kívánkozik, hacsak már azelőtt el nem fogy.