Hírek

Szemétszedés összefogva

2017. március 29., 16:38

Egy szombathelyi fiatal ötletével kezdődött  a sokakat megmozgató akció. Jártában-keltében összeszedte a szemetet, majd az interneten posztolta az erről készítet fotókat. Követőkre talált, és ma már csoportban gyűjtik a hulladékot városszerte.

Szemétszedés összefogva

Szokatlan látvány, ahogy néhányan szemeteszsákkal a kezükben járják a Szent István-parkot, és igyekeznek megtisztítani a területet az eldobált hulladékoktól. Nem először tesznek ilyet, és nem is utoljára. Az ötletgazda néhány hónapja indította el az akciót.

Trembóczki Gábor - szervező
“Kimentem a Parkerdőbe, összeszedtem néhány szemetet, és közben csináltam fotókat: ilyen előtte-utána fotókat. Hogy ilyen volt előtte, ilyen lett utána, hogy megmutassam az embereknek, hogy bárki tehet a környezetünkért, és pár perc az egész, és nem nagy munka. Megosztottam ezt az interneten, és egyre több embernek tetszik, és próbálják követni. Eddig úgy képzeltem el, hogy ez egy egyéni dolog legyen, hogy mindenki maga tegyen, ne várjon másra, amíg megszervezi.”

Mára egy komolyabb összefogás és egy Önkéntes környezettisztítók nevet viselő csoport is megszületett az ötletből. Az alapelv azonban még mindig a civil hozzáállás, ami népszerű, ezért napról napra csatlakoznak újak a jó ügyhöz.

Horváth Edéné - önkéntes
“Teljesen ismeretlenül első alkalommal, amikor az Ezredévi parkot tisztítottuk meg, akkor itt jelentkeztem, fogtam a saját kukás zsákomat és saját kesztyűmet, megtisztítottunk egy parkot, és hazamentünk. És nekem pont ez tetszik az egészben, hogy ad hoc, nem kell hozzá semmi különös. Az kell hozzá, hogy tisztább legyen a környezetünk, egy ilyen érzés, és lehet csinálni.”

Ez a maroknyi szombathelyi alig egy óra alatt egy hatalmas kupac szemetet gyűjtött össze a Szent István-parkban, még műanyag borítást, kipufogócsövet is  találtak. Legközelebb a Parkerdőben tisztítják a környezetet, az április 22-ei hétvégére tervezett akciójukhoz bárki csatlakozhat.