Hírek

Szakmai konferenciát tartottak a Jászai Utcai Közösségi Térben

2023. november 21., 14:00

Innovatív megoldások a közösségi közlekedésben címmel tartottak hétfőn szakmai konferenciát a Jászai Utcai Közösségi Térben. A találkozón részt vettek más nagyvárosok és különböző szakmai szervezetek képviselői, akik megismerhették a szombathelyi tömegközlekedés rendszerét, mint jó példát.

Szakmai konferenciát tartottak a Jászai Utcai Közösségi Térben

Csaknem két éve, 2021. január elsejétől a Blaguss üzemelteti a helyi járatokat Szombathelyen. A város hetven év után váltott szolgáltatót, a Volán helyett piaci szereplővel kötöttek szerződést. Az volt a cél, hogy modern és magas színvonalú legyen a közösségi közlekedés. 21. századi igényeknek megfelelő új, alacsonypadlós, légkondicionált, télen fűtött buszok szállítják az utasokat, a szolgáltatás utasbarátabb, környezetkímélőbb lett. Bevezették az időalapú jegyet, a 30 napos bérletet, a menetrend többször változott az utasok igényeinek megfelelően.

Horváth Soma - alpolgármester

“Ma Veszprém mellett ma Szombathelynek van a legfiatalabb és legmodernebb buszflottája és sokkal környezetkímélőbb buszokon utazhatunk, utasbarátabb buszokon, ráadásul egy olyan applikáció segíti az utasokat, amellyel könnyen megtervezhető, aki használ mobiltelefont, vagy laptopot, vagy internetet, hogy a lakóhelyéhez közel, vagy a munkahelyéhez, vagy bárhova, ahova szeretne menni ,hol van a legközelebbi megálló, mikor fog odaérkezni a busz, s most már ez az applikáció azt is tudja, hogy ha neki valamilyen átszállást kell végrehajtania, akkor az pontosan hogyan és mikor várható, miközben egyébként a jegy és bérlet árak nem változtak”.

A fórum megnyitóján elhangzott, a szolgáltatóváltás óta eltelt közel két esztendő bizonyította a döntés helyességét. A szombathelyi közösségi közlekedési rendszere a szakma figyelmét is felkeltette. Ezt jó gyakorlatot mutatták be a Magyar CIVINET 26. találkozóján Szombathelyen. Szó esett a város és a Blaguss együttműködéséről, a jegyrendszerről és az okos megoldásokról.

Németh Ákos - tanácsnok

“Szombathely általában a legboldogabb magyar város, de ha valami problémát kellene említeni, akkor a szombathelyiek túlnyomó többsége a közlekedéssel kapcsolatos problémát hozná fel, ezért kiemelten fontos számunkra a közlekedési rendszer fejlesztése, ezen belül is a tömegközlekedési rendszer”.

A konferencia délután bejárással folytatódott. Bemutatták a résztvevőknek a forgalomirányító, utastájékoztató és értékesítő rendszert egy autóbusz fedélzetén, illetve a szolgáltató Muskátli utcai telephelyén és az Éhen Gyula téren.