Hírek

Speciális önkéntes tartalékosok gyakorlatozhatnak a 11-es Huszár úti laktanya alakulóterén

2020. október 01., 20:48

A területet ugyanis a Magyar Honvédségnek ingyenes használatba adta a város. Az udvar egy részét az Apáczai Waldorf Általános Iskola is használja. A kiképzés várhatóan nem zavarja majd a diákokat.

 

Speciális önkéntes tartalékosok gyakorlatozhatnak a 11-es Huszár úti laktanya alakulóterén

Járőrbázis kialakítását tanulják a speciális önkéntes tartalékosok a repülőtér melletti egykori katonai gyakorlótéren. A koronavírus miatt elhelyezkedési nehézséggel küzdők számára hirdette meg a Magyar Honvédség segítő programját. A jelentkezőkkel 6 hónapra kötöttek szerződést, de ez újabb fél évvel meghosszabbítható. Ez idő alatt munkabért, ebédet és utazási költségtérítést is kapnak. Katonai tanulmányaik része az alaki kiképzés is. (5.15) Ezt eddig a Deák Ferenc utcai központjuk lakóházakkal sűrűn körülvett udvarán tették.

Sásdi Imre – zászlóaljparancsnok, 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj
„Ha zenére szeretnénk menetelni, akkor zavarjuk a lakókat, ezért gondoltunk arra, hogy a Huszár úti laktanyában az alakuló teret igénybe vennénk.”

A Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezredének kérésére döntött úgy a szombathelyi közgyűlés, hogy a 11-es Huszár úti egykori huszárlaktanya udvarán lévő alakulóteret ingyenes használatukba adja. Így 2020. október 1-től 5 évig itt folytathatják a speciális önkéntes tartalékosok alaki kiképzését, amelyre kezdetben heti, később havi 2 alkalommal, pénteken és szombaton kerül sor.

Bokányi Adrienn – önkormányzati képviselő
„Úgy lett ez a program megtervezve, hogy az iskola és a tartalékosok tevékenysége ne ütközzön. Úgy gondolom, hogy minden program, tevékenység, amit be lehet hozni ide, természetesen a balesetvédelmi előírásoknak a szigorú betartása mellett ide a 11-es huszárlaktanya területére, az jó, és értékesebbé fogja tenni ezt a nagyon régóta kihasználatlanul álló területet.”

A laktanyában 1919-ig állomásozott a 11-es Huszárezred, a szovjet katonák pedig 1991-ben költöztek ki végleg belőle. A SZOVA Zrt. vagyonkezelésében álló önkormányzati tulajdonú terület egy részét fél éve adták ingyenes használatba a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesületnek, a felújított emlékmű körüli részt így ők gondozzák, most a honvédséggel köt az alakulótérre vonatkozó szerződést a város. Felmerült, hogy ide költözhetne a Helyi Termelői Piac. A körzet képviselője szerint fontos lenne itt egy betonozott parkoló kialakítása is.