Hírek

Speciális Nézőpont

2019. szeptember 30., 16:41

Tucatnyi alkotói csoport vett részt a Speciális Nézőpont című rendezvényen a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az eseményen a fogyatékkal élők által készített filmeket mutatták be, de szakmai beszélgetésen is részt vehettek az alkotók.

Speciális Nézőpont

Hallókészüléket kap, így kinyílik a világ a főszereplő, egy hallássérült gyermek előtt - erről szól a Csend című film. Kollár Csaba Attila filmjével kezdődött a Speciális Nézőpont rendezvény. A vetítéssel egybekötött beszélgetésen fogyatékkal élő alkotók és filmes szakemberek vettek részt. Az alkotói csoportok létrejöttében jelentős szerepe volt (15:26) Fábián Gábornak. Szerinte nagyon fontos, hogy ők maguk állítanak elő tartalmat.

Fábián Gábor - elnök, Magyar Speciális Mozgókép Egyesület
“Itt nem arról van szó, hogy egy filmes, vagy televíziós stáb elmegy egy intézménybe, és akkor ott eltölt egy napot, vagy hetet, és akkor csinál egy dokumentumfilmet róluk, vagy velük egy játékfilmet, teljesen mindegy, hogy mit, hanem arról, hogy ők hosszú éveken, heteken, hónapokon keresztül érlelnek egy ötletet, kidolgozzák, leírogatják, közösségben gondolkodnak, játszanak, kialakítják a különböző szerepeket egymás között, hogy ki veszi fel az anyagot, ki ötletel inkább, ki az aki szerepet játszik a filmben.”

A rendezvényen elhangzott, hogy az országos médiamecenatúra is nagyobb figyelmet fordít a speciális filmekre, így jelentős anyagi támogatást kapnak az alkotók a filmkészítéshez.

Lovass Tibor - elnök, Helyi Televíziók Országos Egyesülete  
“A film az nemcsak az ép emberek számára fontos üzenet, hanem fontos az, hogy a valamilyen sérüléssel élő polgártársainkat, embertársainkat a filmeken keresztül megértsük.”

Tucatnyi művet levetítettek a közösségek találkozóján. Ezeknek a tartalma és a feldolgozás módja is változatos.

Boros Ferenc -  rendezvényszervező, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Az egyik legfontosabb szerintem az, az esélyegyenlőség, szerintem ezt el kell mondani, a másik pdig, hogy kicsit beleláthatnak a fiatalok világába, megláthatjuk azt, hogy ők hogyan gondolkodnak, hogyan gondolkodnak képekben, milyen az érzelmi világuk, beenged, egy picit beleláthatunk az ő életükbe, akár egy dokumentumfilmen keresztül.”

Érkeztek a Rum-kastélyból, Budapestről, Ágfalváról és Szombathelyről is filmes kisközösségek, a résztvevők közül többen meséltek is az alkotási folyamatról.