Hírek

Sörrel és virslivel várták a véradókat

2014. április 16., 17:57

Retro-véradást szervezett a Vöröskereszt Vas megyei szervezete és a Területi Vérellátó. A szombathelyi programon a régi idők hangulatát idézték meg: sörrel és virslivel vendégelték meg a véradókat.

Sörrel és virslivel várták a véradókat

Ilyen kérdőívet kell kitölteniük a véradásra jelentkezőknek. Ez az aktuális egészségügyi állapotra vonatkozik. Ezután meghatározzák a jelentkező vérének  hemoglobin-értékét, illetve egy belgyógyászati vizsgálat következik és majd csak ezek után adhatnak vért.

Jáger Rita-főorvos,Szombathelyi Területi Vérellátó
“ Véradás az egységesen 450 ml vér levételét jelenti, ezért is van az, hogy a véradásra alkalmasság egyik feltétele egy meghatározott testsúlynak a megléte, mert ugye a vér mennyisége a testsúlytól is függ.”

Ferenc rendszeres donor, Kenézről jött Szombathelyre vért adni.

Pócza Ferenc
“Sajnálom az embereket, akiknek ilyen gondja van, hogy vért kell neki adni. Én meg hozzá vagyok szokva, mivel 55. alkalommal adok most már, meg nem is beszélve róla, hogy még a seregben is mennyit adtam. Mert ott kötelező volt a véradás.”

Eddig karácsony előtt szervezték a retro-véradást, akkor száznál is több véradó érkezett a vérellátó központba. A Vöröskereszt Vas megyei szervezete most harmadik alkalommal hirdette meg a programot.

Vinczéné Kenedli Csilla-megyei igazgató, Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezete
“Ebben az esetben első alkalommal történik ez a véradás, mivel húsvétkor eddig még nem szerveztünk ilyen fajta megmozdulást. Úgy gondoltuk, hogy mivel az elmúlt évben a decemberi retro-véradás sikeres volt, ezért úgy gondoltuk, megpróbálkozunk a húsvéti ünnepek kapcsán, itt az ünnepekre való tekintettel elegendő vérmennyiség álljon a gyógyítóintézmények szolgálatába.”

Sört, virslit és csoki-tojást kaptak a véradók a retro-véradáson. Ezzel is szeretnék a szervezők megköszönni az önkéntesek segítségét.