Hírek

Sokan vásárolnak tüzifát

2011. szeptember 19., 14:04

Míg korábban a tüzépeken a fűtési szezon végén azonnal beindult a forgalom, hogy időben és főképp olcsóbban szerezzék be az emberek a következő télre való tüzelőt, az utóbbi években változtak a szokások. Egyelőre a nyárias őszben még kevesen gondolnak a télre. Más a helyzet viszont az erdészetnél. Már eddig 30 %-kal több fát adtak el, mint tavaly egész évben.

Sokan vásárolnak tüzifát

Fakitermelők dolgoznak a bucsui erdőben. Nagyüzem van, de nem csak most.

A Vas megyében közel 14 ezer hektáron gazdálkodó Szombathelyi Erdészeti Zrt-től idén már eddig több fát vásárolt a lakosság, mint tavaly egész évben. Az ár viszont nem változott.

Bugán József vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Tavaly 20 ezer m3, idén már az első 8 hónapban 26 ezer m3-t, ami több mint 500 vagon fa ment a lakosság számára.

Annyi a megrendelésük, hogy van olyan része a megyének, ahol másfél hónapot is kell várni a fára. Több magánvállalkozó is foglalkozik tűzifa-értékesítéssel, de az ár és a megbízhatóság miatt mégis sokan az erdészet által szállított rönkök mellett döntenek.
Ezen a tüzépen most indul a tüzelőszezon. Már augusztustól készleteznek fából és szénből.

Horváth Tibor telepvezető, Vépi úti Tüzép
Kicsit megváltoztak a szokások. A szenet - úgy vesszük észre - , már csak rásegítésnek veszik a hideg napokra, a tűzifának nagyobb kereslete van.

A fa ára itt a tavalyihoz képest 10 %-kal emelkedett, a széné nem változott. A telepvezető szerint az elmúlt években azt tapasztalták, hogy egyre többen tértek át gázról szilárd tüzelésre. Most pedig azt látják, hogy egyszerre inkább kisebb mennyiséget vásárolnak az emberek, amennyit éppen a pénztárcájuk enged.