Hírek

Sok a beteg, hetek óta egyre többen keresik fel a háziorvosi rendelőket

2024. január 05., 17:58

Sok a beteg, hetek óta egyre többen keresik fel a háziorvosi rendelőket hányás-hasmenéses tünetekkel, gyengeséggel, lázzal. A panaszokat leggyakrabban influenza, RS-vírus- és koronavírus-fertőzés okozza.

Sok a beteg, hetek óta egyre többen keresik fel a háziorvosi rendelőket

Sokan keresik fel mostanában a háziorvosi rendelőket felső légúti panaszokkal. A Váci Mihály utcai rendelőkben is emelkedett a betegek száma.

Prugberger László - háziorvos

“Elsősorban vírusos infekciókkal fordulnak hozzánk az emberek, ezek közül influenza, RSV-vírus és újra felütötte a fejét a COVID vírus is. Ezeknek a megoszlása változó, általában egy sima megfázás tüneteivel járó megbetegedéssel jönnek, klasszikus tünetei a gyengeség, láz, torokfájás, nátha, köhögés. Ezek a leggyakoribb tünetek, amikkel megkeresnek minket.”

A koronavírus ősszel bukkant fel újra Európa szerte, Szombathelyen is ekkor mutatott először pozitívat a covid-teszt.

Prugberger László - háziorvos

“Az első covidot én körülbelül szeptember-október táján teszteltem, meg is lepődtem, hogy újra köztünk van. Annyi jó ebből a covid variánsból, hogy ez már jóval gyengébb, egy mutálódott változat az előző évieknél.”

A szaglás- és ízlelésvesztés már nem olyan gyakori, mint a korábbi években, a betegség viszont új tünetet okoz: többeknél szorongás, depresszió jelentkezik. A vírus terjedése visszaszorítható, ha jobban odafigyelünk a személyi higiénére. Érdemes többet szellőztetni, és folyamatosan erősíteni immunrendszerünket, valamint, ha vírusfertőzésre utaló tüneteket észlelünk, tanácsos felkeresni a háziorvosi rendelőt.