Hírek

Sepsiszentgyörgyi középiskolások töltenek egy hetet Szombathelyen

2013. április 02., 17:46

A közös zenélések, zenekari próbák mellett Szombathely és Vas megye nevezetességeivel is megismerkednek. Korábban  a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola 40 diákjai és kísérőtanáraik utaztak el Erdélybe. A cserelátogatásra a Határtalanul program pályázati kerete ad lehetőséget.

Sepsiszentgyörgyi középiskolások töltenek egy hetet Szombathelyen

A csaknem 20 órás utazást követően a székelyföldi diákok előadást hallgattak meg a 2000 éves Szombathelyről. A rossz idő sem szegte kedvüket, a fiatalok a szombathelyi művészetis diákokkal közösen rövid városnéző sétát tettek.

Szabó Szabolcs, diák Plugor Sándor Művészeti Líceum Sepsiszentgyörgy
„Nagyon örvendtünk, hogy találkozhattunk úgymond honfitársainkkal, és erősíthettük kapcsolatainkat. Tetszettek a programok, amelyekben részt vehettünk. Számos dolgot tanulhattunk mi is tőlük, és ők is tőlünk.”

A szombathelyi diákok év elején jártak Sepsiszentgyörgyön. Az erdélyi élmények még élénken élnek bennük.

Szabady Ildikó, diák Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola
„Nagyon nagy élményt jelentett számunkra ez a kirándulás, rendkívül sok élménnyel gazdagodtunk. Eleve megismertünk egy másik kultúrát. Én már jártam Erdélyben, de mindig nagy élmény felfedezni valami újat.”

A Határtalanul program első kirándulásán Székelyföld nevezetességeit keresték fel a szombathelyiek.

Paulik Ákos tanár Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola
„A Cserháti falumúzeumban voltunk, a csíksomlyói kegytemplomot láttuk, Brassóban a Fekete templomban voltunk. Egy csodálatos emberi közösségre leltünk, ahol a kezdetektől fogva úgy éreztük magunkat, mintha otthon lennénk.”

A 2012-13-as tanévben tizenhétezer magyarországi diák és kétezer pedagógus vesz részt a Határtalanul programban, és háromezer külhoni magyar látogat Magyarországra.