Hírek

Sárkányhajó Fesztivál

2015. július 28., 11:22

Harmadik alkalommal rendeztek Sárkányhajó Fesztivált a Csónakázó tavon. A 18 helyi csapat mellett fővárosi, szentgotthárdi, győri és rönöki legénység is nevezett a versenyre. A szervezők kiemelték: a sportágnak nagy a közösségépítő ereje.  

Sárkányhajó Fesztivál

A megújult Csónakázó-tó szigetén melegítettek a versenyzők a futamokra. 

Szalai Lajos, versenyző, Arrabona
„Zseniális lett, nagyon szépen átalakították. Rendkívül jók a körülmények, főleg itt a sziget is nagyon exluzív lehetőséget kínál nekünk az evezésre és a versenyhez.”

Közel hatszázan szálltak vízre, hogy ebben a speciális sportágban bizonyítsák gyorsaságukat és kitartásukat. Három évvel ezelőtt rendeztek először Sárkányhajó Fesztivált Szombathelyen, azóta egyre többen csatlakoztak a kezdeményezéshez. 

Grünwald Stefánia
„Az is egy mutatószám, hogy idén már 26 csapat jelentkezett, közülük 18 szombathelyi. Vannak közöttük civil szervezetek, iskolák, munkahelyi közösségek, baráti társaságok. És a többségük most már 3. éve visszatérő vendége a Sárkányhajó Fesztiválnak.”

A sportág a távoli Kínából származik és több ezer éves múltra tekint vissza. A hagyományokhoz hűen a megnyitón megszentelték a hajót, amelynek több különlegessége is van.

Járosi Péter – elnök, Magyar Sárkányhajó Szövetség
„Ez egy 12 és fél méter hosszú hajótest, amely a farokkal együtt 13 és fél méter. Húszan tudnak benne helyet foglalni tíz padon és egy kormányos tartja irányba a hajót a dobos pedig menetiránynak háttal adja a ritmust, tehát összesen 22-es foglalnak benne helyet.”

Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében kiemelte: a sárkányhajózás, több mint sportolás.

Puskás Tivadar polgármester
„Nagy öröm nekünk, hogy itt az együttgondolkodás, az összetartozás, az együttevezést lehet az, ami számunkra örömet okoz.”

A csapatok négy kategóriában, kétszáz illetve kétezer méteres távon indulhattak. Ennek köszönhetően hasonló képességű együttesek versenyezhettek.