Hírek

Római kori lelet a Szent Márton téren

2017. szeptember 18., 16:18

Újabb római kori leletre bukkantak a szakemberek. Ezúttal a Szent Márton tér átépítése során került elő egy sír és benne egy csontváz, aminek a segítségével újabb fontos információk derülhetnek ki többek között a korabeli temetkezési szokásokról is.

Római kori lelet a Szent Márton téren

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a Szent Márton-templom előtti tér a római majd az azt követő középkorban temetkezési helyül szolgált.. Ennek újabb bizonyítéka a hétfőn feltárt régészeti lelet, amelyre a Szent Márton tér kialakítása során bukkantak a szakemberek.

Puskás Tivadar - polgármester
"Szent Márton-korabeli, tehát 3. - 4. századból való sír, illetve temetkezésnek a maradványait találták meg, egy emberi csontvázat, illetve a temetkezésnek a módját."

Egészen pontosan egy tegulás sírra bukkantak a régészek. Ez azt jelenti, hogy az elhunyt testét több rétegnyi tetőcseréppel fedték be.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"Ez nem hamvasztásos sír volt, hanem az embert felöltöztetve temették el, ez ennek a kornak tipikus temetkezési formája. Természetesen még nem tudunk mindent róla, de az első tisztítás után nem látható, hogy nagy mellékletei lettek volna ennek a sírnak."

A lelet a Savaria Múzeumba kerül, ahol majd alapos vizsgálatnak vetik alá a szakemberek. A régészeti feltárás nem akadályozza a tér kialakításának munkamenetét, azaz november közepén, Szent Márton ünnepén várható az átadása.