Hírek

Restaurálják az Iseum kincseit

2010. július 27., 07:33
Az Iseum építésével egyidőben restaurálják a régészeti ásatásokon előkerült leletanyagokat. A mestereket megleptük műhelyükben.
Restaurálják az Iseum kincseit


Miközben az Iseum-építkezés rohamtempóban halad napról napra előre, a város másik végén, egy óriási raktárban lázas munka folyik. Őszhajú, szakállas ember kacsingat ki egy óriási oszloptöredék mögül. Nem szól sokat, csak koncentrál, és igyekszik minden egyes mozdulatot tökéletesen végrehajtani. Minden, ami körülötte a csarnokban található, az Iseumból való, a savariai Isis-kultusz szerves részét alkotta.

Az Iseumból előkerült leletanyagok restaurálása elég összetett feladat. Mintegy 800 tárgyat, többségében kőtárgyat kell restaurálni vagy rekonstruálni.

Az iseumi ásatásokról időről időre szenzációs leletek kerültek a régészek birtokába, a restaurátorok pedig lázas munkával igyekeznek mindent a nagyközönség számára is bemutatható állapotba hozni. Minden előkerült lelet közelebb viszi a régészeket a savariai Iseum és a helyi Isis-kultusz titkainak megfejtéséhez.

Nem véletlenül vannak raktárban azok az oszlopok sem, amik az ásatások során kerültek a felszínre. Gránitból készítették őket egykor római elődeink, hogy örökké hirdessék Isis istennő dicsőségét. Ám a múló idő ebben az anyagban is nyomokat hagyott.

Az új Iseum a tervek szerint ez év őszén nyitja majd meg kapuit.