Hírek

Restaurálják a Székesegyház eredeti főoltárképét

2011. január 12., 15:21

Anton Maulbertsch készítette a festményt a 18. század végén, ám a II. világháborúban súlyosan sérült, több részre szakadt. Pályázati források segítségével zajlik a helyreállítási munka.


Restaurálják a Székesegyház eredeti főoltárképét

A Székesegyház szentélyében látható, Mária látogatása Erzsébetnél című főoltárkép Takács István alkotása. 1951-ben szentelték fel. Ez az eredeti, Anton Maulbertsch által készített főoltárkép. 8,5 méter magas és 4,5 méter széles volt a kép. Amikor a II. világháborúban bombatalálatot kapott a Székesegyház, a festmény is súlyosan megsérült. Sill Aba Ferenc még látta a háború előtt Maulbertsch képét, később pedig közreműködött a megmentésében.

Sill Aba Ferenc -ferences szerzetes
"Ezek kis, 30-40-50 cm-es darabokban volt ez a festmény szétszakadva."


A Székesegyházban őrizték sokáig a kép darabjait, majd a 60-as években szállították előbb a Szépművészeti Múzeumban, később a Nemzeti Galériába.  1999-ben kezdeményezte az egyházmegye a kép restaurálását, mondja Simon Katalin. Akkor el is készült egy több évre szóló helyreállítási terv, pénz viszont sokáig nem volt rá.  


2009-ben a festmény központi motívumát, Mária és Erzsébet találkozásának jelentét állították helyre a szakemberek. Tavaly pedig a kép alsó részének restaurálása is megtörtént. Mintegy 6 millió forintba kerültek az eddigi munkák. Pályázati forrásokból nyílt lehetőség a helyreállítás elvégzésére.


 Horváthné Simon Katalin - gyűjteményvezető
"A főoltárkép felső részének, amely mintegy 60 kisebb darabból áll, ennek a restaurálása lenne a következő munka. Majd a vakráma és a dublírozás lenne a következő munkafolyamat. És a harmadik, amikor a főoltárkép a helyére kerül."


Szakemberek megállapították, hogy a festmény  75-80%-ban megmaradt. Lehetséges lenne a teljes helyreállítás is. Ez azonban még évekbe telik és további pályázati forrásokra is szükség van. Egyelőre az sem eldöntött, hogy hová kerül majd a restaurálás befejezését követően a kép.