Hírek

Rengeteg dolga van a karácsonyi időszakban a Máltai Szeretetszolgálatnak

2022. december 19., 23:46

Rengeteg dolga van a karácsonyi időszakban a Máltai Szeretetszolgálatnak. Napok óta adománygyűjtés zajlik az egyik Körmendi úti hipermarketben, hétvégén pedig több tucatnyi ukrán menekült családot ajándékoztak meg csomaggal és anyanyelvi műsorral. Egyébként az adományt és az önkénteseket is egész évben szívesen fogadja a karitatív szervezet, nem csak az ünnepi időszakban.

Rengeteg dolga van a karácsonyi időszakban a Máltai Szeretetszolgálatnak

Étolajat és több csomagot is átad ez a hölgy a máltai szeretetszolgálat önkénteseinek. 

“Boldog karácsonyt kívánok!” 

Bevásárolt, és közben gondolt azokra is, akik szükséget szenvednek.

Raffai Adrienn
“Tartós élelmiszereket gyűjtenek, és úgy gondoltam, kisegítem őket néhány ilyen dologgal, igazából a párommal ezt fontosnak tartjuk, és szoktunk évente adakozni, vagy ilyen formában, vagy más formában, szeretnénk segíteni, és szeretnénk, ha másoknak is boldog karácsonya lenne.”

“Olaj, cukor, liszt, két kosárnyi tartós élelmiszer, száraztészták, és még édesség is került a kosárba.”

Lassabban telik idén a kosár, mint az elmúlt években - az önkéntes szerint főleg a családosok és az idősebbek adományoznak.

Jokesz Melinda - önkéntes, Máltai Szeretetszolgálat
“Kevesebb ember jön be a boltba is, tehát kevesebb szórólapot tudunk kiosztani, kevesebb élelmiszer jön, általában az idősebb, és a fiatalabb, kisgyermekes korosztály ad, egy-egy cukrot, lisztet, száraztésztát, kevesebb az adomány is. Tavaly például volt, aki egy egész kosárral hozott, amiben minden volt, most ilyennel nem találkozunk.”

Támogatja még a Máltai Szeretetszolgálatot több anonim személy és cég, illetve a szombathelyi önkormányzat. A Nagy Lajos Gimnázium már tavaly is gyűjtött számukra, idén pedig a Bercsényi iskola is csatlakozott. A Premontrei Gimnázium diákjai önkéntes munkával segítik a szervezetet. Tiszteletre méltó, aki a kevesebből is ad - mondja a szombathelyi vezető, aki tudja, hogy a jelenlegi gazdasági problémák miatt mindenkinek nehezebb a megélhetés. 

Asbóth Mária - szombathelyi csoportvezető - Máltai Szeretetszolgálat 
“Az ismerős arcok évek óta visszaköszönnek, de sajnos a tanszergyűjtésnél is ez volt a tapasztalatunk, hogy egyre több az új felfedezettünk, akiknek a nehézségei, vagy a mindennapi megélhetési körülményei csak fokozódnak.” 

Nem csak az ünnepek alatt szorulnak segítségre a nehéz körülmények között élő emberek - hangsúlyozta Asbóth Mária. Ételre, ruhára egész évben szükség van. A karácsonyi szezonban holnap estig várják a tisztító- és tisztálkodó szereket, tartós élelmiszert, lisztet, cukrot, olajat és persze édességeket - ennek a gyerekek nagyon örülnek karácsonykor. Fontos a készétel konzerv is, mert sokan csak ezt tudják felmelegíteni főtt ételként, hogy jóllakjanak. Pénzadományt a Máltai Szeretetszolgálat számlaszámára várnak. 

Érkeznek a családok a másik helyszínre, ahol szintén segítenek a máltaiak: szombaton a mormon imaházban tartották az ukrán menekültek karácsonyváró ünnepségét. 

Asbóth Mária - szombathelyi csoportvezető - Máltai Szerteteszolgálat 
“A Máltai Szeretetszolgálatnak kiemelt feladata a menekültek segítése. A háborús menekültek, az éhínég elől menekültek, a nyomorúságban élők több millióan járnak szerte a világban, és a Máltai Szeretetszolgálat a látókörébe került menekülteket mindig segítette és mindig segíti. Személyi válogatás nélkül, ez nagyon fontos, hiszen a keresztény filozófia szerint Isten sem személyválogató, tehát nincs az, hogy súlyozunk, és különféle prioritásokat alkalmazunk.”

Érdemes emlékeztetni magunkat, hogy egy olyan kisfiú születését ünnepeljük karácsonykor, aki maga is menekült volt Betlehemben. Most Szombathely dán testvérvárosa, Kolding egyik szervezete adományozott jelentős pénzösszeget kifejezetten a menekültek megsegítésére. 

 hujjjjjjjjjjjönaMikuláááás

Kitörő örömmel és tapssal fogadták a Mikulást, aki anyanyelvükön köszöntötte a családokat. Az ünneplőbe öltözött gyerekeknek hozott még zenés műsort is. Sok-sok taps, gitár és ének tette jókedvűvé a szombat délutánt. Ukrán nyelven zajlott az ünnepség.

Mintegy 60 gyermeket és családjukat ajándékozták meg a nagy összegű dán adományból. Tatjana és Andréj a kis Nyikitával és Jan-nal érkezett. Tolmács segítségével szólaltak meg a Szombathelyi Televíziónak.

“Sajnos nagyon szomorú itt lenni, mert hát nagyon jól tudjuk, hogy kint, Ukrajnában megy a háború, azt mondja nagyon jól érzik magukat, jó a környezet, de szeretnének menni haza.”

Azt mondják, csak arra tudnak gondolni, hogy vége legyen a háborúnak. Az ünnep számukra most mást jelent, hiszen tudják, hogy odahaza emberek halnak meg ezekben a napokban is.