Hírek

Rendhagyó szabadtéri kiállítás nyílt Szombathely határában

2024. március 21., 10:24

Rendhagyó szabadtéri kiállítás nyílt Szombathely határában: fából, CK-lapokból készült művészeti alkotások díszítik a Dolgozók útja mellé ültetett fákat. A Falco Zrt. által felkért képzőművészek munkái a környezettudatosság jegyében születtek. A műveket áprilistól a Kámoni Arborétumban, nyáron pedig a Fő téren is megtekinthetik az érdeklődők.

Rendhagyó szabadtéri kiállítás nyílt Szombathely határában

Művészet és természet címmel többállomásos sorozatot indított a szombathelyi forgácslapgyártó vállalat, melynek nyitányára szerdán délután került sor a város határában. Különleges kiállítást rendeztek be a Dolgozók útja oladi és séi körforgalom közötti szakaszán: a Falco által korábban ide ültetett fákat műalkotások díszítik, amelyek ipari hulladékból születtek. Nemény András polgármester köszöntőjében új lehetőségként üdvözölte ipar és képzőművészet egymásra találását.

"Aki érti, az pontosan tudja, hogy ilyen kiállítás valójában egy lehetőség. Lehetőség arra, hogy az érzékenységet átadja, hogy a figyelmet felhívja. “

Tíz magyar és osztrák képzőművész dolgozott az elmúlt hónapokban azért, hogy az 57 facsemetét kiállítási darabokká változtassa.

Elisabeth Ledersberger-Lehoczky - kurátor, képzőművész

Van olyan, ami a Falcónak a híres anyagából, a CK-beton lapokból készült. Aki azzal dolgozott az tudta, hogy nem is olyan egyszerű ott köröket kivágni. Ott ilyen összeágazó, összenövő faágakról van szó, ami tényleg direkt a természetre utal. De van olyan, ami az Ég és Föld közötti dinamikát mutat például, tehát nagyon különböző és remélem, hogy mindenki legalább egy olyan művet tud felfedezni, amit azt tudja mondani, hogy igen, ezt értem.

A kiállítás ötlete tavaly ősszel merült fel. A művészek és a vállalat hatékony együttműködésével gyorsan meg is valósult. Célja megmutatni, hogy a hulladék érték.

Kovács Tamás - PR-vezető, Falco Zrt.

Olyan egymásra találás volt, amit a mai napig emlegetünk. Szeretnénk azt megmutatni, hogy a Falco nemcsak egy ipari nagyvállalat, amely dolgozik és tevékenységével adott esetben csak olyan termékeket hoz létre, amelyekkel bútorokat és belsőépítészetet lehet létrehozni, hanem szeretnénk azt is láttatni, hogy mi a művészetet is tudjuk támogatni.”

A különleges alkotásokat április 20-tól a Kámoni Arborétumban, majd júniusban a Bloomsday ideje alatt a múzeumparkban is kiállítják.