Hírek

Rendhagyó curling oktatáson vettek részt a szombathelyi sajtómunkatársak

2024. január 16., 22:21

Rendhagyó curling oktatáson vettek részt a szombathelyi sajtómunkatársak vasárnap a jégcsarnokban. A téli olimpiai versenyszám egyre népszerűbb, és már a vasi vármegyeszékhelyen is ki lehet próbálni. A két órás elméleti és gyakorlati foglalkozás végén már baráti curling csatára is sor került.

Rendhagyó curling oktatáson vettek részt a szombathelyi sajtómunkatársak

A curling az 1998-as Nagano-i játékok óta a téli olimpiák programjának része: női, férfi és vegyes csapatok számára rendeznek versenyt. A magyar szakszövetség 1989-ben alakult meg. A csúszókonrongként és jégtekeként is ismert csapatsporttal már Szombathelyen is egyre többen ismerkednek. A jégcsarnokban vasárnap este a média képviselői vettek részt oktatáson, majd adtak számot ügyességükről. A curling elméleti és gyakorlati részét képzett instruktorok segítségével ismerhették meg a résztvevők.

Némethné Lakos Nikoletta - instruktor, szervező

A tematika ugyanaz lesz, mint amilyet általában szoktunk, mert már egy ideje űzzük ezt a sportot. Először egy elméleti oktatásban fogtok részt venni - egy húsz percben körülbelül - megismerkedünk az eszközökkel, a curling történetével, milyen sikereket értek el Magyarország ebben a sportágban. Aztán egy másfél órát a jégen fogunk tölteni, ahol konkrétan megtanuljuk az alapokat és a végén egy picit játszani is fogunk.

Az elméleti oktatáson a curling szabályait is megtanulták a sajtómunkatársak. A közös bemelegítés után pedig már a jégen folytatódott a felkészítés. Kiderült, hogy a sportágban használatos kő minden esetben a skóciai Ailsa Craigről származó gránitből készül és mintegy húsz kilogrammot nyom. A csúszáshoz teflonbevonatú slidert és seprűt használnak. A pálya 45 méter hosszú, a háznak - ahová a korongoknak meg kell érkezniük - külső-belső köre és közepe van. Egy mérkőzés tíz játékrészből áll, az a csapat győz, amelynek a korongjai a kör közepéhez legközelebb vannak. Az eredményességhez nagy koncentrációra és stabil egyensúlyérzékre van szükség. Az oktatás végén barátságos mérkőzésre is sor került, amely végig jó hangulatban telt. A szervezők azt remélik, hogy a sportág itt a városban is egyre népszerűbb lesz, és a jövőben Szombathely akár egyetemi Európa Játékoknak is otthont adhat.