Hírek

Rendelet szabályozza február 18-tól az élelmiszerekben a transzzsír mennyiségét

2014. február 25., 16:35

A korlátozásra azért volt szükség, mert a transzzsír fogyasztás hosszú távon rendkívül komoly betegségekhez vezethet.

Rendelet szabályozza február 18-tól az élelmiszerekben a transzzsír mennyiségét

Transzzsír vagy ahogyan az élelmiszereken áll, hidrogénezett nyövényi olaj elsősorban az édességekben található. A csokoládébevonattal készült finomságok és cukrászszsütemények közül számos tartalmaz belőle a megengedettnél jóval nagyobb mennyiséget Fogyasztása hosszabb távon súlyos betegségeket okozhat.

Falusiné Kiss Marianna, táplálkozási szakértő, Markusovszy Kórház
Csökkenti a jótékony koleszterint,és jelentősen tudja emelni azt a gyulladásos fehérjeszámot, ami az érelmeszesedést fokozza.Ha ez a magasabb fogyasztás rendszeresen, hosszú időn át napi szinten fennáll, akkor a rákos megbetegedések kiváltója is lehet.Ez valóban egy rém-zsír!

A „rémzsír” mennyiségét a rendelkezés értelmében 2 gramm alá kell szorítania az élelmiszergyártóknak és készítőknek. Ez a Markusovszky Kórházban nem jelent gondot. Az intézmény cukrászata ugyanis már hónapokkal ezelőtt száműzte a transzzsírokat az itt készült édességekből.

Ennek a Sacher tortának az elkészítéséhez 70% feletti kakaótartalmú csokit használtunk fel, amiben egyáltalán nincs hidrogénezett növényi olaj.

Az itt készülő ételben nincs, ám hogy miben van éss mekkora mennyiségben, azt az internet segítségével bárki nyomon követheti az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet honlapján található lista segítségével. Ezek a számadatok azonban remélhetőleg hamarosan elavultnak tekinthetők majd, a február 18-án életbe lépett új szabályozás értelmében.