Hírek

Rekordszámú nevezés érkezett a Savaria Filmszemlére

2024. március 19., 19:34

Rekordszámú nevezés érkezett a Savaria Filmszemlére, amit 11. alkalommal rendeztek meg április 24. és 26. között Szombathelyen. Öt kategóriában 174 filmet küldtek be az alkotók, köztük szép számmal vannak diákfilmek is. A programot ezúttal is konferencia egészíti ki, amely a mesterséges intelligenciát és a film nevelő hatását helyezi fókuszba.

Rekordszámú nevezés érkezett a Savaria Filmszemlére

A nevezés február 20-án zárult le, soha ennyi filmet nem küldtek még be a Savaria Filmszemlére: összesen 174 alkotás érkezett szerte a Kárpát-medencéből. Három fő kategóriát hirdettek: fotó- és filmművészet, irodalom és színházművészet témakörben vártak alkotásokat. Ezen kívül az Egy életnyi tapasztalat című kategóriában nyugdíjasokról szóló műveket lehetett nevezni, a középiskolás és egyetemista fiatalok pedig a Mire jó az online tér? témában mutatkozhattak be.

Lovass Tibor - elnök, Savaria Filmakadémia Egyesület

"Örömmel tapasztaltuk, hogy a vidéki filmszemléknek ismét jogosultsága van, és ez a mai világban különösen fontos, amikor mindent a filmekből tanulnak az emberek, akár internetről, más csatornákról, szerencsés esetben a moziból vagy a moziban.

A zsűrizés már elkezdődött, szakértők választják ki a díjazottakat és a versenyfilmeket, amiket a Savaria mozi Jávor Pál-termében vetítenek ingyenesen. A szemlét ezúttal is kísérőprogramok színesítik. Április 25-én konferenciát tartanak az ELTE Savaria Egyetemi Központban.

Lovass Tibor - elnök, Savaria Filmakadémia Egyesület

"Tucatnyi kutatója van a médiahatóságnak, akik az új közösségi felületek jövőjét, a mesterséges intelligencia felhasználhatóságát kutatják, ők jönnek rövid előadásokat tartani. Pedagógusoknak, nekünk, mindannyiunknak is fontos a téma, hogy megesz bennünket az AI, ő használ minket, vagy mi őt eszközként, milyen veszélyei vannak, és ezek friss kutatási eredmények."

Szakemberek ismertetik a film nevelő hatásáról szóló legújabb kutatási eredményeket is. Kiderül például, milyen hatással van az emberekre, ha egymagukban vagy ha közösségben moziznak. Tartanak író-olvasó találkozót, egy nagykanizsai diák színjátszó csoport pedig a Valahol Európában című musicalt adja elő az evangélikus kápolnában. Egy színésznek és egy rendezőnek életműdíjat adnak át.