Hírek

Rekordok a Múzeumok Éjszakáján

2010. június 21., 17:00
Nagy sikere volt idén is a Múzeumok Éjszakája programsorozatnak. A látogatók szinte elárasztották Szombathelyen a múzeumokat, a levéltárat, de sokan megnézték a régi börtönt is. A Smidt Múzeumban annyi látogató volt, mint máskor két-három hét alatt.
Rekordok a Múzeumok Éjszakáján

A Savaria Múzeum pénztáránál sokan vártak szombat este, hogy belépőt váltsanak. Látnivaló volt bőven ezen az estén.
Kulisszatitkokat árultak el a restaurátor műhelyben.
Nemcsak nézni, hanem ki is lehetett próbálni képkészítési eljárásokat, a kőtárban a halottkultusszal, temetkezési szokásokkal kapcsolatos kiállítást rendeztek be.

Az emeleten a Múzeumbogár Klub tagjai vezették körbe a látogatókat,  de a hétvégén felavatott, interaktív, természettudományos-kísérleti bemutatóhelyiségben is rengeteg érdeklődő volt.

Gálos Dezső
"Annyi a látnivaló, hogy még az éjszaka is kevés. Én nagyon elvagyok ájulva. Nagyon szép kiállítást mutat be a múzeum."

És akinek mindez nem lett volna elég, az többek között Dürer, Munkácsy, Mednyánszky eddig soha nem látott képeit is megnézhette a Díszteremben.

Torjay Valter, művészettörténész
"Ez egy nagyon sokszínű, nagyon értékes, több esetben nemzetközi szintű alkotásokat felvonultató magángyűjteményről van szó."

Egy jeggyel nemcsak a Savaria Múzeumot, hanem például a Levéltárat és a Smidt Múzeumot is meg lehett nézni. Nagy sikere volt a levéltár virtuális szombathelyi sétájának, a restaurátor műhelyre pedig itt is annyian voltak kíváncsiak, hogy kicsinek bizonyult a helyiség. A tavalyinál is több látogatója volt ezen az estén a levéltári programoknak.

Dr. Tilcsik György, igazgató - Vas Megyei Levéltár
"Többek között azért vagyunk, hogy az emberekkel megismertessük a munkafolyamatokat. Ez egy jó visszajelzés magunknak, és jelzi, hogy van érdeklődés a levéltár munkája iránt."

A legtöbben a régi, vármegyei börtönre voltak kíváncsiak. Az egykori cellákat, azt, hogy milyen körülmények között tartották a rabokat, csak ilyenkor, a múzeumok éjszakáján lehet megnézni. Volt akit meg is botozott a porkoláb, de még egy akasztásra is sor került.

Bogáti András
"Erre nem gondoltam. Minden voltam életemben, de hogy akasztott ember, azt soha nem gondoltam volna."

Horváth László
"Az országot végigjártuk, nagyon sok múzeumban jártunk, de a Smidt Múzeum és a Savaria Múzeum eddig kimaradt."

A Smidt Múzeumban kb. 800 látogatót vártak ezen az egy estén.

Dr. Keppel Csilla, igazagtó - Smidt Múzeum
"Egy nap alatt lebonyolítunk egy félhavi bevételt. Ezért ez egy sikeres eseménynek könyvelhető el."

Idén rekordszámú, 275 intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, és csúcsot döntött a látogatottság is.