Hírek

Régészeti feltárások, leletfeldolgozások

2011. február 22., 11:30
A régi helyen, a régi munkatársakkal, de új néven folyik az örökségvédelmi munka a szombathelyi régiós központban a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat megszűnése után. A régi-új központban jártunk.

 

Régészeti feltárások, leletfeldolgozások


Új tábla a régi épületen: Nemzeti Örökségvédelmi Központtá alakult a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat. A KÖSZ, amelyet az 500 millió forintot meghaladó értékű régészeti feltárások lebonyolítására hoztak létre 2007-ben, tavaly augusztus elsején megszűnt, és a Magyar Nemzeti Múzeumhoz integrálódott. A nyugat-dunántúli régióközpont továbbra is Szombathelyen működik, megmaradt a teljes eszközpark, a  gépkocsi- és műszerállomány. 32 dolgozóval folyik tovább a munka, köztük régészek, technikusok, restaurátorok is vannak.


Nemcsak leletfeldolgozás, hanem régészeti feltárások is szerepelnek az idei programban. Ezen kívül Badacsonytomajon és Zala megyében a 71-es, valamint a 76-os főút elkerülő szakaszain végeznek ásatásokat, emellett szakfelügyeletet látnak el a Sopron-Szentgotthárd vasútvonal építésénél. A jövőben azokat az ásatásokat is átvehetik, amelyeket a területileg illetékes múzeumok kapacitás hiányában nem tudnak elvégezni. Több száz ládányi leleatanyag feldolgozása van még hátra, ami 2-3 évig is eltarthat, így 2014 végéig biztosan lesz munka a régi-új központban. Az eddigi sikeres tevékenység bizonyítéka pedig az a kiadvány, ami a 86-os út megelőző feltárásának eredményeit foglalja össze. Ez az első kötet, amely már a Nemzeti Múzeum égisze alatt jelent meg. Különlegessége, hogy a publikáció már jóval az útberuházás befejezése előtt elkészült, angol és magyar nyelven is olvasható. A könyvnek egy jelentős része a terület környezetrégészeti kutatási eredményeit ismerteti. Talajminták és pollenelemzés alapján rekonstruálható például, milyen volt a térség növényvilága több ezer évvel ezelőtt, és ezt hogyan alakította tovább az ember.