Hírek

Ragadozókról tanulni játékosan

2010. október 20., 14:04
Sikeresen működik a Savaria Múzeumban nemrég megnyílt interaktív látványtár, egymásnak adják a kilincset az óvodás és iskolás csoportok, hétvégén pedig sok család is felkeresi a foglalkoztatót. A 36 millió forintos pályázati pénzből kialakított helyiségben a tananyaghoz illeszkedő ismeretterjesztő munka folyik.
Ragadozókról tanulni játékosan

Játszva tanulnak a Zrínyi iskola elsősei a nagymacskákról, miközben papírból kígyófejet hajtogatnak. Ez a foglalkozás a természet jobb megismerését és a finommotoros mozgás fejlesztését is szolgálja egyszerre. Itt az új helyiségben minden feltétel adott a tanuláshoz, korszerű technikai- és szemléltető eszközök segítségével folyik a munka. Míg hétvégén inkább a családok jönnek, hétköznap iskolások és ovisok veszik birtokba a szobát.

Varga Péter - tárlatvezető, Savaria Múzeum
"Az iskolák is bekapcsolódnak a tevékenységbe, felhívtuk a tanárok figyelmét, hogy a tantervbe illeszkedő foglalkozásokra kerül itt sor. Az iskolaév beindultával ez már egész jól működik."

A gyerekek a Predátorok című kiállítást is bejárták, itt éppen a ragadozó madarakkal ismerkednek. De megtudhatták például azt is, hogyan vadászik a krokodil, mit eszik a béka, és hány foga van egy cápának. Az iskolák is üdvözlik a múzeum kezdeményezését, és szívesen hozzák el a gyerekeket.

Nagy Andrea - tanító, Zrínyi Ilona Általános Iskola
"Nagyon jó ötlet, hogy nyitnak az iskolák felé, különösen ez a kiállítás jó, hiszen a gyerekek szeretik az állatokat és sok információhoz jutnak játszva."

Újdonság, hogy az állandó kiállítás több helyszínén is érintőképernyős monitorokat telepítettek, ezeken keresztül lehet tájékozódni például a szombathelyi ásatásokon előkerült leletekről, de meghallgathatjuk Szentléleky Tihamér tárlatvezetését is. A múzeum azt tervezi, hogy megújítja az 1982-ben létrehozott, és mára elavult állandó kiállítását. Ehhez a norvég alapból szeretnének pályázati pénzt nyerni.