Hírek

Parcellafelmérést végez a Szombathelyi Szépítő Egyesület a Szent Márton-temetőben

2021. június 17., 17:54

Egy régi térkép alapján mennek végig a sírkerten, és próbálják azonosítani a nyughelyeket. Jelölik az eltűnt, megrongálódott sírokat, és azokat is, amelyekről például hiányzik a névtábla. A munka tavaly májusban kezdődött, eddig a sírok harmadát regisztrálták. A tervek szerint az anyagot digitalizálják és kutathatóvá teszik.

 

Parcellafelmérést végez a Szombathelyi Szépítő Egyesület a Szent Márton-temetőben

A Szent Márton-temető Magyarország és Európa egyik legrégebbi és leghosszabb ideig használt sírkertje. A római kortól kezdve egészen 1962-ig temetkeztek ide. Becslések szerint 4-5 rétegben fekszenek itt elhunytak, a legfelső rétegben 200 éves a legrégebbi sír. Utoljára nagyjából 30 éve, az 1980-as évek végén készült parcellatérkép a temetőről. Mivel azóta rongálódtak és tűntek is el sírok, ideje volt frissíteni. Ezt a feladatot a szépítő egyesület elnöke és titkára vállalta fel önkéntes munkában.

Szalainé Bodor Edit - titkár, Szombathelyi Szépítő Egyesület
"Tavaly májusban kezdtük a felmérést, alkalmanként 100-120 síremléket tudunk azonosítani, 2-2,5 fél órát tudunk kint lenni. 4874 sírt tartalmaz a felmérés, mi most tartunk az 1552-es sírnál, tehát jócskán van még vissza."

"Családként vannak feltüntetve, és nincsenek ott a nevek. Ilyenek vannak."

A temetőt 18 kisebb-nagyobb parcellára osztották. A felmérést nehezíti, hogy sok helyen a sorok sem kivehetők, hiányosak. A sírokról fotó és leírás készül a régi, szkennelt térkép alapján. A felmérésre nagyjából három évet szánnak, a végén új temetőtérkép készül, ami kutatható lesz.

Bődi Lívia - elnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
"Megyünk sírról sírra, ami nincs meg, azt kihúzzuk, de lefotózzuk a helyét, és amit pluszban találunk, azokat felvesszük. Nagyon nagy jelentősége van ennek a felmérésnek, hiszen ha digitalizálva lesz ez az anyag, akkor kutathatóvá is válik, és ha valaki keresi egy elődjét, ez alapján meg is tudja majd keresni."

A szépítő egyesületnek régóta szívügye a Szent Márton-temető, itt nyugszik első elnökük, Varasdy Károly, és több olyan személyiség is, akik meghatározó szerepet játszottak a város életében. Jó pár síremléket is felújítottak már, jelenleg is folyamatban van egy pályázatuk, melynek keretében további hat nyughely szépül meg. Az egyesület hosszú idő után újra temetői sétát szervez Orbán Róbert vezetésével június 18-án pénteken 16 órától.