Hírek

Pannónia vezetői - könyvbemutató

2020. október 21., 21:17

Pannónia történetének kutatásában mérföldkőnek tekinthető Agócs Nándor ókortörténész, régész, most megjelent könyve. A szerző a tartomány vezető rétegébe tartozó személyek nevét gyűjtötte össze korabeli feliratokból, az egykori Római Birodalom teljes területéről. Az ELTE szombathelyi oktatójának kötetét a Savaria Egyetemi Központban mutatták be.

 

Pannónia vezetői - könyvbemutató

A római kori pannóniai társadalom vezető rétegéről szól Agócs Nándor tudományos munkája. A több mint 500 oldalas kötetben azokat a személyeket gyűjtötte össze, akik a tartomány vagy valamely közösség élén tisztséget töltöttek be, illetve társadalmi rangjuknál fogva a birodalom vezető rétegéhez tartoztak. A kutatás forrásául nem ókori szerzők művei, hanem különböző feliratok szolgáltak, amelyekből eddig mintegy 750 ezer került elő kőbe vagy ércbe, bronzba vésve az egykori Római Birodalom teljes területéről.

Grüll Tibor - ókortörténész, tanszékvezető, Pécsi Tudományegyetem
Amit Agócs Nándor elvégzett ebben a munkában, az nem kevesebb, mint hogy a Pannóniára vonatkozó, pannóniai származású, a társadalom felsőbb rétegéhez tartozó szenátorok, lovagok, decuriók működéséről gyűjtött ki adatokat, már publikált feliratos forrásokból. 08:45

A kötet leginkább egy lexikonhoz hasonlít, amelyben a személynevekhez rövid leírás is tartozik. Agócs Nándor a Pannóniát a birodalomhoz csatoló Augustus uralkodásától Justinianus 6. századi haláláig tekintette át a latin nyelvű feliratokat. Minden olyan személyt felkutatott, aki politikai, gazdasági vagy vallási hatalom birtokosa volt, és Pannóniából származott vagy hosszabb-rövidebb ideig itt működött. Így Savaria első ismert vezetőjéről is vannak benne adatok.

Agócs Nándor - ókortörténész, régész, adjunktus, ELTE BDPK
Érdekes módon, annak ellenére, hogy a város egykori polgárait jórész kiszolgált és letelepített veteránok alkották, de ő például valószínűleg kereskedők leszármazottja volt, tudjuk, hogy aquileai születésű volt, valószínűleg pont azért is esett rá a választás, mert a helyi szintet meghaladó kapcsolatrendszerrel rendelkezett és a vagyona sem volt mellékes. 03:58

A Magyar Történelmi Társulat nyugat-dunántúli csoportja által szervezett bemutatón elhangzott: a kötet hasznos segédlet lehet az egy-egy személy életrajzából kiinduló ókori társadalomtörténeti kutatásokhoz.