Hírek

Pályázati támogatással új műsor indul a Szombathelyi Televízióban az aktuális uniós ügyekről

2021. február 23., 13:45

EUROINFO címmel új műsor indít a Szombathelyi Televízió. Tíz hónapon keresztül egy-egy magazinban sorra vesszük az Európai Unió, az Európai Parlament időszerű, legfontosabb témaköreit. A részleteket ma ismertették a műsor készítői a sajtó képviselőivel.

 

Pályázati támogatással új műsor indul a Szombathelyi Televízióban az aktuális uniós ügyekről

Mintegy harmicmillió forintot nyert a Szombathelyi Médiaközpont az EUROINFO című műsor elkészítésére az Európai Parlament médiatámogatási pályázatán. Februártól havonta jelentkezünk a magazinnal, amelyben az unió szerepét és demokratikus értékeit mutatjuk be.

Horváth Zoltán - ügyvezető, Szombathelyi Médiaközpont
“Európai Unióban születő döntések, az Európai Parlamentben születő döntések a helyben élőket érintik elsősorban, tehát közvetlen információval kell, hogy rendelkezzenek a helyben élők arról, hogy mi történik Strasbourgban.”

A műsor elkészítésében partnerünk lesz a Szlovén Rádiótelevízió Magyar Műsorok Stúdiója. A lendvai székhelyű szerkesztőség munkatársai az egyes témakörökhöz kapcsolódó ottani jellegzetességekről, tapasztalatokról forgatnak majd.

Zver Ilona - stúdióigazgató, Szlovén RTV
“Arra fogunk törekedni, hogy a szomszédos, illetve a szlovéniai helyzet bemutatása gazdagítsa a Szombathelyi Televízió műsorát, és természetesen azon platformokét, amelyekről szó volt, hogy ott megjelennek ezek a műsorok. És közösen eleget tegyünk az unió határon átívelő együttműködésre vonatkozó elvárásának is.”

Az EUROINFO szerkesztésekor alapvető célunk, hogy a legtágabban adjunk teret eltérő politikai véleményeknek, a különböző nézőpontoknak. Megszólalnak majd a témák szakavatott ismerői, hazánk Európai Parlamenti képviselői, a helyi vonatkozások, a szombathelyi kezdeményezések bemutatásának is teret adunk.

Csonka Attila - szerkesztő, EUROINFO
“Elő fog kerülni majd a zöldügyek, a digitalizáció, az Európai Unió és a sport kapcsolata, a különböző nemzetiségi és regionális kisebbségenek a helyzete és záróakkordként egy adással készülünk, amelyben megnézzük, hogy az európai uniós tagságunk mit adott ennek az országnak.”

A magazin sugárzásában partnerünk a Helyi Televíziók Országos Egyesülete is, így valamennyi megyei jogú város helyi televíziója műsorára tűzi, valamint a szlovén közszolgálati televízió magyar nemzetiségi műsorában is megjelennek az összeállítások. Az egyes témákhoz kapcsolódóan rendszeresen olvashatnak cikkeket a Savaria Fórumban is. Az első adást február 25-én tűzzük műsorra, ebben a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival, a gazdaságvédelmi intézkedésekkel foglalkozunk.