Hírek

Osztrák-magyar megállapodás az ingázással kapcsolatban

2020. április 01., 21:59
Osztrák-magyar megállapodás az ingázással kapcsolatban

Több száz pincért, szakácsot, takarítót, bolti eladót, vagy éppen sofőrt keresnek az osztrák munkaadók a különböző állásportálokon, de az építőiparban is nagy szükség van a magyar munkavállalókra. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében mindkét ország korlátozásokat vezetett be a határforgalomban. (bvz.at) Burgenland kormányzója az osztrák lapokban arról beszélt, mindent elkövettek azért, hogy a magyar ingázók ne essenek ki a tartományi munkaerőpiacról. A hét elején még arról volt szó, hogy azoknak a munkavállalóknak, akik a határtól 50 km-en belül élnek vagy dolgoznak, nem kell 14 napos karanténba menniük, feltéve, ha nincsenek tüneteik. A sok, olykor egymástól eltérő információ bizonytalanságot okoz a munkáltatóknál, mondta híradónknak egy három éve Ausztriában dolgozó férfi. A határon a fokozott ellenőrzés ellenére sem tapasztal fennakadást.

A telefonnál: Kollarits László
„Nagyon sok várakozás nincs a határon, és megvan a megfelelő kontroll. Én, a munkáltatómtól kaptam egy írásbeli szerződést, igazolást, hogy ott dolgozom, ingázóként átjárhatok, és mellékeltek hozzá egy munkaszerződést is. Ezt mindkét oldalon kérik. Felmutatom. Az osztrák oldalon van gyakorlatilag jobban az ellenőrzés, de hazafelé esetenként meg kell mutatnom ezt a papírt.”

Április elsejétől hatályba lépett az az osztrák-magyar megállapodás, amely szerint továbbra is ingázhatnak a két ország állampolgárai, ha ezt munkáltatói igazolással bizonyítják. Ezek birtokában kilométer korlátozás nélkül utazhatnak, és mentesülnek a 14 napra előírt hatósági karantén alól. Az Ausztriába és Magyarországra történő áruszállítás továbbra is folyamatos az arra kijelölt, teherforgalom számára megnyitott határátkelőhelyeken – adta hírül a police.hu.