Hírek

Ostrom Kőszegen

2010. augusztus 09., 15:28
Szombaton még eső áztatta a kőszegi csatateret, de vasárnap már semmi nem tartotta vissza a török és magyar seregeket, hogy megküzdjenek egymással. Hétvégén kezdődött a Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozata. Egy hónapig az 1532-es diadalra emlékezik a vasi kisváros.
Ostrom Kőszegen

Már szombaton reggel összecsaptak a török és magyar vitézek Kőszeg utcáin. A zord idő ellenére a harcosok lelkesedése nem csappant, és a közönségé sem. Sokan voltak kíváncsiak a felvonulásra.

Négy évvel ezelőtt, az 1532-es ostrom 475. évfordulóján rendezték meg először az ostomnapokat Kőszegen. 

Básthy Béla, alpogármester
"Az évfroduló megmutatta, hogy ez több mint egy egyéves ünnep. Ez a kőszegi identitás részévé vált és nem mellesleg ragyogó turistacsalogató látványosság is. "

Sokan kipróbálták a játékos próbatételeket  -, a fiatalok és idősek egyaránt érdeklődéssel nézték a Fő téren megtartott katonai viselet- és fegyverbemutatót.

Mitre- Károlyi Mária
"Szerintem a múltunkban van a jövőnk és nagyon fontos, hogy emlékezzünk a múltunkra, ismerjük azokat az eseményeket, amik régen történtek. "

Bár a várostrom szombaton az esős idő miatt elmaradt, az estig tartó táncos, zenés programokra több száz ember gyűlt össze a Fő téren felállított nagyszínpadnál.

Vasárnap délelőtt 11 órakor pedig megkezdődött a kőszegi vár ostroma. 1532 augusztusában 40-50 ezer fős török sereggel nézett farkasszemet a várvédő Jurisics Miklós maroknyi serege. 25 napig ostromolták a várat, mégsem tudták bevenni a törökök. 
 
A mintegy 200 fős szereplőgárdában sok család vett részt: ki támadóként, ki védőként.

Dani István
"A feleségem harmadik éve csatlakozott hozzánk. Tavaly beöltöztek a gyerekek is. "

Dani-Kulcsár Mónika
"Azért csatlakoztam, mert jó kis mókának tartottam, egy kis családi összefogásnak. Így ösztönözzük a gyerekeket is. "

Németh Gábor
"Az idei esztendőben a tűzoltók segítségével felruházkodot az egész család. És édesanyám segítségével mindenkinek sikerült ruhát varrni. "

Németh Gáborné
"Úgy gondoltam, hogy kőszegiként jó móka egyet beöltözni és résztvenni egy ilyen játékban. "

Több százan követték nyomon a helyszínen az ostromot és persze a vásári forgatagban is sokan megfordultak. Még egy ágyú is eldördült a tömegben.

Délután a 9-10. századi magyarok életébe is bepillanthattak a kíváncsi szemlélők.

Az ostromnapok folytatásaként jövő héten paintball versenyt rendeznek Kőszegen.