Hírek

Összefoglaljuk a 2024 első napjával érvénybe lépett újdonságokat

2024. január 03., 18:05

Drágult az úthasználat és a tankolás, nem lehet már hideg élelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával, és változást hoz az újév a hulladékkezelésben. Összefoglaljuk a 2024 első napjával érvénybe lépett újdonságokat.

Összefoglaljuk a 2024 első napjával érvénybe lépett újdonságokat

Nem lehet már hideg élelmiszert vásárolni a SZÉP-kártyákkal. 2023 augusztusától az év végéig volt fizetőeszköz ez a cafeteria az üzletekben, az infláció okozta terhek enyhítésére, január 1-jétől azonban ismét csak meleg ételre, szállásra és szabadidős szolgáltatásokra lehet költeni a kártyákról.

6 százalékos nyugdíjemelést hozott 2024, az átlagnyugdíj ezzel 230 ezer forint. Közben január 1-jével mintegy 32 százalékkal emelkedett a pedagógus átlagbére, a pályakezdő gyakornokok fizetése pedig 400 ezerről 528 800 Ft-ra emelkedett, ekkora összegnél kevesebbet nem kereshet egy tanár sem. És hivatalosan január 1-től lépett hatályba a közoktatásban maradt pedagógusok új szerződése. Ezzel a pedagógusok hivatalosan is kikerültek a közalkalmazotti jogviszonyból, és átkerülnek a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba.

Nagyot drágul a tankolás: az uniós jogharmonizációra hivatkozva a kormány januártól literenként bruttó 41 forinttal emeli a benzin és a dízel jövedéki adóját. Ez a változás két részletben hoz januári áremelést a benzinkutaknál. Szombathelyen most 560 és 570 forint között mérik a 95-ös benzin literjét, míg gázolajat néhány forint híján 600 forintért tankolhatunk a szombathelyi kutaknál.

Drágult az úthasználat. A legtöbb autót, illetve autóst érintő D1-es kategóriában az éves autópálya-matrica mintegy 8 ezer forinttal drágább mint tavaly, 57 ezer forint. A vármegyei, így a Vas vármegyei matrica a D1-es kategóriában 880 forinttal drágább, 6600 forint.

Változást hoz az év a hulladékkezelésben, hiszen január elsejétől elindult az üdítő- és szeszes italok csomagolásának kötelező visszaváltása Magyarországon, és fokozatosan bevezetik a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékok házhoz menő gyűjtését.

Január elsejétől nem kell személyi jövedelemadót fizetni a lottón, kenón vagy puttó játékon nyert pénz után.

Változott a családi otthonteremtési támogatás. Január 1-jétől elérhető a „csok plusz”: a konstrukcióban akár 50 millió forintos, legfeljebb 3 százalékos kamatú hitelt igényelhetnek a családot alapító fiatalok.

Megemelte a kormány a „babaváró” hitel összegét: az 10 helyett 11 millió forint 2024 első napjától.

Változtak Szombathely önkormányzatának és intézményeinek bankszámlaszámai. Az 2024. január 1-jétől érvényes bankszámlaszámok a szombathely.hu oldalon elérhetőek.

Önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium működik január 1-jétől, és létrejött a Nemzeti Fejlesztési Központ – ezt is hozta 2024, és azt is, hogy immár Nemzetgazdasági Minisztériumként működik az eddigi Gazdaságfejlesztési Minisztérium.