Hírek

Országszerte megemlékezéseket tartottak március 15-én

2015. március 16., 16:27

Szombathelyen kétnapos rendezvénysorozattal ünnepeltek: szombaton huszártoborzót tartottak a skanzenben, vasárnap új helyszínekkel kibővült ünnepi programmal emlékeztek a 167 évvel ezelőtti eseményekre.

Országszerte megemlékezéseket tartottak március 15-én

"Ez a parkerdő, és akkor ott végig."

12, 24 és 48 km-es útvonalat is választhattak mindazok, akik részt vettek az 51-es Sík Sándor Cserkészcsapat szervezte forradalmi emléktúrán szombaton. Csaknem százan gyalogolták végig a távot, rendhagyó módon tisztelgve a hősök előtt.

Tanai Gabriella
"Szerintem azért jó ez az esemény, mert március 15-ére méltón tudunk megemlékezni."

Huszárhagyományokról szóló programra várták a családokat a Vasi Skanzenbe. A Reményik-iskola diákjai adtak műsort, Puskás Tivadar polgármester ünnepi beszédében a fiatal forradalmárok hősiességéről beszélt.

Puskás Tivadar - polgármester
“Büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk. Itt, a Kárpát-medencében és azon túl is. És az, hogy e magyar identitás, magyar tudatunk egyértelműen bennünk legyen, ehhez 1848. márc. 15. a legfontosabb dátum.”

A katonai táborban az érdeklődők megismerkedhettek a huszárok ruházatával, fegyverzetével. Huszártoborzót is tartottak: a gyerekek játékos próbatételeket teljesíthettek. A legügyesebbeket kishuszárokká avatták, és részt vehettek a labancok elleni üzközetben.

Vasárnap a már hagyományos felvonulással kezdődött a programsorozat. Megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát, majd a Március 15. téren katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót, és verses-zenés műsort adtak a Neumann-iskola diákjai. Az ünneplők ezt követően átvonultak a múzeumkertbe. Hende Csaba beszédében felidézte a Szombathelyen megfogalmazott 16 pontot, a szabadságharcban szerepet vállaló Markusovszky Lajos alakját, és a hősök történelmi tetteit.

Hende Csaba - honvédemi miniszter, országgyűlési képviselő
"Tisztelet hát mindezért a bátraknak, akik elég bátrak voltak a komoly változás munkájába belefogni, akik elég bátrak voltak harcolni, és megegyezni az egykori ellenséggel."

Beiktatták hivatalába Szombathely frissen megválasztott diákpolgármesterét, Dávid Noelt és alpolgármesterét Bársony Dórát, majd megkoszorúzták Horváth Boldizsár igazságügy-miniszter szobrát.

A Savaria Filmszínházban ötödik alkalommal nyílt meg a sajtófotó kiállítás. 17 fotóriporter 60 képét tekinthetik meg az érdeklődők március 31-ig. Közélet kategóriában Czika Lászlót, kultúra kategóriában Garai Antalt díjazták, a legjobb sportfotó Zergi Borbáláé lett.

“Talpra magyar, hí a haza!”

Az ünnepi programsorozat villámcsődülettel ért véget. A Honvédelmi Minisztérium felhívására az ország számos pontján, egyidőben szavalták el a Nemzeti dalt. Szombathelyen a Városháza előtt gyűltek össze az ünneplők közös verselésre.