Hírek

Országosan Vas megyében a harmadik legalacsonyabb az álláskeresési ráta

2019. január 09., 15:33

A gazdaság minden területén érezhető a munkaerőhiány. A cégek már szinte versengenek a dolgozókért, akiket nem elég megszerezni, meg is kell tartani.

Országosan Vas megyében a harmadik legalacsonyabb az álláskeresési ráta

Ez a lukácsházi cég a kistérség legnagyobb foglalkoztatója, közel 600 dolgozónak adnak munkát helyből, Szombathelyről, sőt távolabbról is. A vállalat egyre nagyobb figyelmet fordít a társadalmi szerepvállalásra, és munkavállalóik elégedettségére is. Az ügyvezető azt mondja, a munkabért közel 40-féle egyéb juttatással, sportolási lehetőségekkel, rendezvénybelépőkkel, közösségi programokkal egészítik ki.

Vizi Balázs – ügyvezető igazgató, Schott Hungary Kft.
Január és február során 16 %-kal emeljük a fizetéseket a kékgalléros, tehát a fizikai munkaerő állományban, annak érdekében, hogy meg tudjuk mutatni, hogy amellett, hogy ezeket adjuk, mi az alapbérben is kiemelkedőt tudunk nyújtani.

A vállalat folyamatosan fejleszt, az idei tervek között a munkakörülmények javítása is kiemelt helyen szerepel. A létszámot is bővítenék, 30-40 főt akarnak felvenni. A Vas megyében működő vállalkozások december elején 2070 új munkavállalót kerestek a Kormányhivatal adatai szerint. Annak ellenére, hogy a cégek többsége év végén néhány hétre leáll.

Harangozóné Vigh Ilona – foglalkoztatási főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
Vas megyében aki el szeretne menni dolgozni, az el tud helyezkedni. 5.47 Kérdés, hogy mekkorák az igények a munkáltatókkal szemben, milyen elvárásai vannak a munkavállalóknak, illetve a munkáltató milyen kívánalmakat támaszt az alkalmazni kívánt munkavállalóval szemben. 6.00

Vas megye gazdaságának fejlődése erős munkaerő keresletet okozott 2018-ban is – mondja a Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője. 125 ezren dolgoztak, ez a foglalkoztatási ráta 3,1 %-kal magasabb az országos átlagnál. A relatív munkanélküliségi mutató valószínűleg az osztrák elszívó hatás miatt is Szombathelyen mindössze 2 % körüli. A legtöbb állásajánlat a feldolgozóiparból, ezen belül a gépipari, élelmiszer- és textilipari területről, valamint a vendéglátásból és a kereskedelemből érkezett be a hivatalhoz.