Hírek

Országos sorozási gyakorlat

2014. október 14., 15:59

Országos gyakorlat keretében egy komplett katonai sorozást imitáltak a szombathelyi Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon. A program keretében volt  tesztírás és orvosi vizsgálat is az önként jelentkező fiatalok számára.

Országos sorozási gyakorlat

Idén lesz kereken tíz esztendeje annak, hogy Magyarországon megszűnt a kötelező sorkatonai szolgálat. Hazánk Alaptörvénye azonban kimondja, hogy minden állampolgárnak kötelessége a haza védelme, így rendkívüli helyzet esetén akár sorozásra is sor kerülhet.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott
“ Ez a mai nap, ez a felkészülési gyakorlat, ez a hadkiegészítő parancsnokság szervezésében a sorozás folyamatát próbálja a jelenleg rendszeresített honvédelmi erők számára gyakorlatként feleleveníteni, illetve a teendőket begyakorolni.”

Az  imitált sorozáson szombathelyi középiskolások vettek részt. A fiatalok közül többen is tanulnak katonai alapismereteket oktatási intézményükben, így ők akár az utánpótlást is jelenthetik a Magyar Honvédség számára.

Tóth Csaba alezredes, központparancsnok
“Ezeket a gyerekeket végül is valamikor megnyerjük a honvédség számára. Jelentkezzenek szerződéses katonának vagy önkéntes műveleti tartalékosnak. Vagy pedig a Magyar Honvédség katonai tanintézeteibe.”

A “Feltöltés 2014” elnevezésű gyakorlatra jelentkező fiatalok végigmehettek egy komplett sorozáson, ami azt jelenti, hogy az adategyeztetéssel kezdték a napot, majd jóval később az ellátmányuk  átvételével zárták.

Pergel Benjamin tanuló, Puskás-iskola
“Szerintem érdekes ez a folyamat, hogy hogyan zajlik le egy pszichológiai teszt, egy orvosi vizsgálat, a sorozóbizottsági folyamat. Szerintem mindenki számára érdekes lehet. Ez egy remek alkalom volt nekünk, hogy megismerjük azt, hogy a honvédségnél hogyan mennek a dolgok.”

A programsorozat folytatódik, ugyanis a “Feltöltés 2014” elnevezésű gyakorlatot a Magyar Honvédség az  ország valamennyi megyeszékhelyén, valamint a fővárosban is megtartja.