Hírek

Orsolya-napi vásár Kőszegen

2010. október 25., 15:26

Őszi terményeket, házi süteményeket és jóféle borokat is kóstolhattak mindazok, akik ellátogattak hétvégén a kőszegi Orsolya-napi vásárra. A különleges hangulatú rendezvényre immár 9. alkalommal került sor, több ezren látogattak el ezúttal is a határszéli kisvárosba.

 

Orsolya-napi vásár Kőszegen

Orsolya napjához számos népszokás kötődik: hagyományosan ez volt a szüret kezdete, ekkor hajtották be az állatokat a legelőkről a téli szálláshelyekre, és ilyenkor cserélték el terményeiket a parasztok, kézművesek. A vásározás szokása megmaradt Kőszegen, ezen a hétvégén is megteletek a vár körüli utcák árusokkal és bámészkodókkal, csaknem 150 stand kínálatából lehetett válogatni.Volt, aki népi játékokat és hangszereket hozott.

Bauer Dezső
"Ez a szárny surrogó hangja, amit a ragadozó madár ad. Riadnak tőle az énekes madarak, seregélyek. Ezt minden ősszel dióból megcsinálták."

Az Írottkő Natúrpark 16 településének kézművesei is bemutatkoztak, lehetett kürtőskalácsot, sütőtököt, mézet, gesztenyét kóstolni, jóféle kőszegi bort és mustot inni. A Vár bejáratnál a horvátok csevapcsicsája csalogatta a látogatókat.

Fehér Alajos
"Három féle húsból készült, sertésből, marhából és borjúból. A fűszerezés pedig egyedi."

A bográsokban pörköltet és gulyást főztek a helyi civil szervezetek képviselői. Sütemény- és lekvárversenyt is hirdettek, a kóstolásból származó bevételt az iszapkárosultaknak juttatják el. A várudvaron kosarasok, fafaragók, ékszerkészítők kínálták portékáikat. A vár színpadán művészeti csoportok követték egymást. A szervezők szerint a vásár hangulata miatt jönnek el évről évre többen.

Pócza Zoltán - igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ
"Az itt élő emberek kijönnek, jóízűt főznek, beszélgetnek, ezt a vendégek is megérzik. Szívesebben fogyasztják a bográcsos vaddisznópörköltet, mintha étteremben kapnák meg. Sokan ezt a hangulatot keresik."

Idén először meghirdették az "Együnk-igyunk sajátból" mozgalmat, melynek lényege, hogy a látogató a saját maga által hozott pohárba, tányérba kaphatja a kóstolót. Ezzel a műanyagokat igyekeznek minél inkább kiszorítani, és a környezettudatosságot is népszerűsítik.