Hírek

Örökségvédelem

2011. február 17., 09:24
A régi helyen, a régi munkatársakkal, de új néven folyik az örökségvédelmi munka a szombathelyi régiós központban a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat megszűnése után. Tavaly augusztus óta a Magyar Nemzeti Múzeum égisze alatt dolgoznak a régészek, technikusok, restaurátorok.
Örökségvédelem

Új tábla a régi épületen: Nemzeti Örökségvédelmi Központtá alakult a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat. A KÖSZ, amelyet az 500 millió forintot meghaladó értékű régészeti feltárások lebonyolítására hoztak létre 2008-ban, tavaly augusztus elsején hivatalosan is megszűnt, és a Magyar Nemzeti Múzeumhoz integrálódott. A nyugat-dunántúli régióközpont tovább működik, megmaradt a teljes eszközpark és gépkocsiállomány is. 32 dolgozóval tovább folyik a munka. A korábbi ásatások leletanyagát tisztítják, leltározzák, rajzolják, restaurálják. Régészeti feltárások is szerepelnek az idei programban.

Ilon Gábor - régióvezető, Nemzeti Örökségvédelmi Központ
"Mi azokat a terepi munkáinkat tudjuk folytatni, amelyekre 2010. augusztus elseje előtt jogosítványokat kaptunk. A régészeti feltárások között van, ami hosszabb időtartalmú, és a régiónkban ilyen több s van, ezért ezeket csak idén tudjuk befejezni."

A régióban Ménfőcsanakon, Badacsonytomajon és Zala megyében a 71-es, valamint a 76-os főút elkerülő szakaszain végeznek ásatásokat, emellett szakfelügyeletet látnak el a Sopron-Szentgotthárd vasútvonal építésénél. A jövőben azokat az ásatásokat is átvehetik, amelyeket a területileg illetékes múzeumok kapacitás hiányában nem tudnak elvégezni. Több száz ládányi leleatanyag feldolgozása van még hátra, ami 2-3 évig is eltarthat, így 2014 végéig biztosan lesz munka a régi-új központban.