Hírek

Óriási festmény készül a Művészeti szakgimnáziumban Derkovits Gyula tiszteletére

2024. március 20., 19:33

Óriási festmény készül a Művészeti szakgimnáziumban a 130 éve született, szombathelyi származású, festő- és grafikusművész, Derkovits Gyula tiszteletére. A jubileum alkalmából városszerte tematikus programokat szerveznek áprilisban.

Óriási festmény készül a Művészeti szakgimnáziumban Derkovits Gyula tiszteletére

1894. április 13.-án született Szombathely Kossuth-díjas festőművésze, Derkovits Gyula. A Művészeti Szakgimnázium és Technikum különleges alkotással készül az évfordulóra.

Szántó István - festőművész-tanár - Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum

“Nagyon fontos évforduló van idén - Derkovits Gyula születésének a 130. évfordulója -, és egy óriási reprezentatív kiállítás van a Szombathelyi Képtárban. Az egész életművet felöleli az a kiállítás, és mivel a Szombathelyen középfokú oktatás és festészet szak van itt nálunk, alapvető dolognak tartottam, hogy ebbe a.. ehhez a kiállításhoz csatlakozzunk.”

Heitler Dávid, az iskola iparművészeti tagozatának tanulója restaurátor szeretne lenni - szívesen vállalta Derkovits Gyula Bécsben készített önarcképe replikációjának elkészítését. Az eredeti festmény - a Szombathelyi Képtár tulajdona - jóval kisebb méretű a már két hete készülő másolatnál. A tervek szerint másfél héten belül elkészül a mű.

Heitler Dávid - tanuló, 11. A. osztály

“A 100%-os másolatra törekszem, tehát az én szakmai érdeklődésem, az én szakmai irányultságom is ebbe az irányba megy. Alapvetően is, talán ezért is esett az én kezembe a munka, mert alapvetően sokat másolok és sokat szeretnék még másolni.”

A Szombathelyi Képtár, a Derkovits Általános Iskola, a Derkovits Városrészért Egyesület, valamint az önkormányzat számos, az évfordulóhoz kapcsolódó programot szervez április 12.-én és 13.-án.

Horváth Soma - kultúráért is felelős alpolgármester

“A Derkovits verssoroló gálát az iskola rendezi, idén ez a Szombathelyi Képtárban kerül megrendezésre - ezzel keresett meg minket az iskola és ebben tudunk segíteni, illetőleg aznap délelőtt közösen az önkormányzat, az iskola, a Szombathelyi Képtár, az egyesület - amely ugye Derkovits Gyula nevét viseli - közösen fogjuk megkoszorúzni derkovits Gyula szobrát”

Az ünnepségen mutatják majd be az ifjú restaurátor, Heitler Dávid alkotását, a Szombathelyi Képtárban pedig Derkovits a zászlónk címmel Prieger Zsolt irodalmi műsorral és tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket.

Heitler Dávid - tanuló, 11. A. osztály

“Maga a festmény, tehát ennek az eredetije ez már elég régóta Szombathelyen van, tehát a szombathelyi Képtárnak a tulajdona - régebben ez nem így volt. Ennél egy jóval kisebb méretű képről van szó, tehát ez egy monumentális, nagy méretű kép”