Hírek

Önkénteseket köszöntöttek

2015. november 23., 17:00

Szent Erzsébet napján kezdődött a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász tevékenységének jubileumi, 25. éve. Szombaton a szőlősi templomban köszöntötték azokat a karitászosokat, akik az elmúlt évben kiemelkedő munkát végeztek.

Önkénteseket köszöntöttek

Árpád-házi Szent Erzsébet a karitász védőszentje, ezért hagyományosan Erzsébet-naphoz kötődve zárja le előző évi tevékenységét, és kezdi meg a következőt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász is. Az ünnepi alkalmon az esztergom-budapesti segédpüspök a karitászosok tevékenységét méltatta, kitért arra is, hogy az önkéntesek a munkájukkal a plébánosok feladatát is megkönnyítik.

Snell György - esztergom-budapesti segédpüspök
“Egy plébános nem tudja ezt megszervezni egyedül, hogy legyenek körülötte olyan emberek, akik mindig készségesek, és mindig rendelkezésre állnak.”

Veres András megyéspüspök arról is beszélt, hogy a következő időszakban a karitász munkájába minél több fiatalt igyekeznek majd bevonni.

Veres András - megyés püspök
“Egyre több fiatalunk van, azt szeretném, ha még többen lennének, férfiak és nők is. Kell, hogy a fiatal generáció is megtapasztalja, nem kell megvárni a nyugdíjas kort, hogy megtapasztalja: mit jelent valakiken segíteni, akik rászorulnak.”

Az egyházmegyében 24 évvel ezelőtt szervezték meg a plébániai karitászos közösségeket, azóta  800 tagot számlál a szervezet.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, egyházmegyei karitász
“Elsőként ott volt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a tiszai árvíznél, Kárpátalján, 1997-ben a nagy árvíznél, amikor itt volt Devecserben a vörösiszap-katasztrófa. És ez csak azért tudott így megvalósulni, mert azok a munkatársak, akik nekünk 24 éve figyelik a gondolatainkat is,  mindig tettre készen jöttek, és segítettek.”

Az elmúlt évben a migránshelyzet állította kihívás elé a segítő szervezeteket, így a karitászt is. A körmendi és a szentgotthárdi gyűjtőpontokon számos önkéntes vállalt szolgálatot több héten át.

Heiter Mihályné - karitászos önkéntes, Szentgotthárd
“Meglepő volt, amikor szembesültünk ezzel az emberáradattal: kisgyerekekkel, idős emberekkel, kismamákkal. Nem tudtuk, hogy mit vállalunk föl, de ahogy jöttek a buszok, egyre jobban megérlelődött bennünk, hogy valahogy segíteni kell.

Az érintett települések karitászosainak tevékenységét oklevéllel jutalamazta a megyéspüspök és a rendőrfőkapitány. Elismerést vehettek át azok a magánszemélyek és cégek is, amelyek munkájukkal, anyagi hozzájárulásukkal támogatták a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt a rászorulók segítésében.