MNB
MNB - 2

Hírek

Október elseje az Idősek Világnapja

2018. október 01., 15:42

Több százan gyűltek össze ez alkalomból az AGORA – Savaria Filmszínházban. A megye és a város elöljárói köszöntötték a 60 év felettieket, többen elismerést is átvehettek.

Október elseje az Idősek Világnapja

Szombathely lakóinak harmada 60 év feletti. Értékes része ez a korosztály a társadalomnak – hangzott el az idősek világnapi ünnepségen az AGORA – Savaria Filmszínházban. Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében az idő múlására és az évtizedek alatt megszerzett bölcsességre emlékeztetett.

„Ha ezzel a fölhalmozott hatalommal, tapasztalattal és tudással, és az életkor által felruházott bölcsességgel jól sáfárkodunk, akkor sok mindenkinek a javára lehetünk.”

Balázsy Péter megyei jegyző arról beszélt, hogy minden kornak megvan a maga szépsége. Az ENSZ kezdeményezésére 1991 óta ünnepeljük október 1-jén az idősek világnapját. Koczka Tibor alpolgármester azt mondta, ez a nap több, mint a szép életkor elismerése.

„Ünnepe annak a több évtizedes munkának, amit szűkebb és tágabb értelemben közösségünkért tettek eddigi életük során. Legyen szó családról, hivatásról, vagy közösségi feladatvállalásról. És nemcsak a múltban, a jelenben is.”

Az alpolgármester szólt arról is, hogy az idén 14 millió forintot fordítanak az Aktív Időskor Programra. Évente 6-7 ezren vesznek részt a rendezvényeken.

Dancs István – tiszteletbeli elnök, Vas Megye és Szombathely Nyugdíjas Szövetsége
„Sikerült úgy egymás mellé passzintani a két programsorozatot, hogy nem ütjük agyon egymást, hanem kiegészítjük. Az Aktív Időskor programnak évente körülbelül tíz programja van, a nyugdíjas szövetségnek 48-52, és mindegyik népes.”

Az Idősek Világnapja alkalmából többen vehettek át elismerést. Az önkormányzat által alapított Idősek az Idősekért díjat kapott Kovácsné Szemes Gyöngyi, aki 2011 óta a vakok – és gyengén látókat segíti, például a közlekedésben.

Kovácsné Szemes Gyöngyi – könyvelő, Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
„Addig is tudtam, hogy nagyon nehéz a vakok élete, de így szemtől-szembe találkozni és megélni a mindennapokban, hogy ők hogyan tudnak közlekedni, dolgozni, netalántán Budapestre eljutni, mindenféle segítség nélkül, zárójelben megjegyzem, segítség a vakvezető kutya, azon és nagyon elgondolkodtam.”

Közösségi munkájuk elismeréseként többen megkapták a Vas Megyei Közgyűlés Emlékplakettjét és a Nyugdíjas Szövetség díjait.