Hírek

November elsejével elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalan-ellátásban

2023. december 15., 11:05

November elsejével elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalan-ellátásban. A FÉHE utcai szolgálata arra igyekszik rábírni a fedél nélkül élő embereket, hogy vegyék igénybe a nappali melegedő és az éjjeli menedékhely szolgáltatásait. Nyilvános sajtóbejárást tartottak szerdán, a város több pontját is felkeresték, ahol rendszeresen hajléktalanok húzzák meg magukat.

November elsejével elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalan-ellátásban

A Zanati úti hajléktalanszálló parkolójában gyülekeztek szerdán a sajtóbejárás résztvevői. A programnak a figyelemfelhívás volt a célja. László Győző úgy fogalmazott: a Szombathelyen működő szociális háló mindenkinek segít.

László Győző - alpolgármester

“Nagyon fontos különösen a hideg idő beálltával, hogy aki a környezetében olyan embert lát, aki segítségre szorul, vagy nem fűt, vagy egyáltalán bármilyen veszélyhelyzetben van, arról a szociális ellátórendszerünk tudomást szerezzen, mert nagyon fontos, hogy Szombathelyen olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindenkinek tudunk segíteni, de tudnunk kell róla, tehát ezért kérem, hogy egyrészt aki maga is szükségét érzi a segítségnek, de a környezet is, hogy aki látja, hogy segítségre szorul, hívja az ingyenesen hívható zöld számot, segíteni fogunk.”

A krízisidőszak november elsején kezdődött, ezt egyeztetéssel indították az érintett szervezetek, hatóságok.

Kelemen Krisztián - elnök, bűnmegelőzési bizottság

“A krízisidőszak előtt most már hagyomány Szombathelyen, hogy összeülnek a jelzőrendszer tagjai, tehát jelen vannak a rendőrség képviselői, a közterület-felügyelet képviselői, a polgárőr szervezetek képviselői, az országos mentőszolgálat, az utcai szociális szolgálat, a FÉHE kft. mint ellátó szervezet, és ilyenkor megbeszéljük azt a tematikát, aminek a folyománya az is, hogy most itt vagyunk és felhívjuk a lakosság figyelmét.”

A FÉHE célja, hogy minél több lakhatási krízisbe került embert bevonjon a hajléktalan-ellátás rendszerébe.fa

Németh Klára - ügyvezető, FÉHE Kft.

“Az utcai szociális munkának az egyik legfontosabb teendője az, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik segítségre szorulnak, és én azt gondolom, hogy a közreműködő szervezetek, a polgárőrség, a közterületfelügyelet, a mentők, az egészségügy úgy, ahogy elnökúr említette a krízismegbeszélés után kifejezetten odafigyelnek arra, hogyha olyan személy kerül a látókörükbe aki segítségre szorul, betereljék az ellátórendszerbe.”

Azoknak is igyekeznek segíteni, akik nem szeretnék igénybe venni a szolgáltatásokat. Az utcai szolgálat járműveiben gyógyszer, tartós élelmiszer, konzerv, meleg tea, pokróc, hővédő fólia, vastag ruha áll a hajléktalan emberek rendelkezésére. A Parkerdő környékén és a város agglomerációjában fedél nélkül élő, lakhatás céljára nem alkalmas ingatlanokban meghúzódó emberekre szintén odafigyelnek.

Bori néni, meghoztuk a csomagot...jó, jó

A bejáráson több olyan helyszínt is felkerestek, ahol hajléktalanok húzzák meg magukat. Jelenlétükről szemét, ételmaradék, és ruhaneműk árulkodik. A városban jelenleg 13-an élnek fedél nélkül, 5-en pedig olyan lakhatásra alkalmatlan ingatlanban tartózkodnak. Aki bajban lévő, hajléktalan embert lát, jelezze az ingyenes krízis telefonszámon, és érkezik a segítség. FELIRAT: 06/80-205-165