Hírek

Nőnek a bajszok az iQor-ban

2016. november 29., 16:47

Az ausztrál Movember Alapítvány kezdeményezésére ebben a hónapban világszerte férfiak ezrei növesztenek bajuszt, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire és a megelőzés fontosságára. A prosztatadaganat a tizedik leggyakoribb ráktípus, ami férfiakat érint. Szombathelyen az iQor szinte teljes menedzsmentje csatlakozott a kampányhoz.

Nőnek a bajszok az iQor-ban

Grünwald Imre és Janzsó Szilárd az iQor vezetőségének tagjai eredetileg csak szakállt viselnek, bajuszt nem. A cég egészségnapján merült fel az ötlet, hogy meghirdetik a dolgozók körében a Movember Alapítvány felhívását, és bajuszt növesztenek a prosztatarák elleni küzdelem jegyében. Húsznál is többen döntöttek úgy, hogy félreteszik a borotvát egy hónapra.

Janzsó Szilárd - programmenedzser, iQor
"Számomra is fontos a megelőzés, és hogy minél több mindenkinek felhívjuk erre a figyelmét. Már csak a bajusz miatt is sokan megszólítanak, és megkérdezik, miért így nézek ki. Ez jó apropó a nevetésre, aztán arra, hogy beszélgessünk erről a témáról a kollégákkal."

A 2003-ban indult mozgalomhoz hét évvel ezelőtt Magyarország is csatlakozott. A kampány célja felhívni a férfiak figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el egészségüket, és vegyenek részt szűrővizsgálatokon.

Grünwald Imre - személyügyi igazgató, iQor
"Ez egy nagyon fontos dolog, és nem csak céges szinten, hanem a privát életben is, hogy elmenjünk szűrésre, én magam is többször részt vettem már szűrésen."

Hazánkban csaknem 1500 férfi hal meg évente prosztatarák következtében. Pedig ha időben felismerik, jó eséllyel gyógyítható. A betegség kialakulásának esélye a kor előrehaladtával nő, ezért fontos, hogy negyven év fölött rendszeresen vizsgáltassák meg magukat a férfiak. Ma már egy egyszerű vérteszt is képet adhat a prosztata állapotáról.

Engert Zoltán Vendel - osztályvezető főorvos, Markusovszky-kórház
"A szűrőprogramok lényege az, hogy tünetmentes férfiakat vizsgáljunk át, akik magukról úgy képzelik, hogy egészségesek, és ez döntő részben így is van. Ki tudjuk emelni a betegeket, akiknek tünetük nincsen, de már ott van a daganat. Ha hatékonyan kezeljük, radikális prosztataműtéttel, gyakorlatilag 100 százalékban gyógyultak lehetnek."

A kampányban részt vevő dolgozókról fotó készült a hónap elején, és a majd a végén is. A felvételeket feltöltik a cég közösségi oldalára. Úgy tudjuk, senki sem szerette meg annyira a bajuszt, hogy végleg megtartsa.