Hírek

Női másodlelkészt iktatott be az evangélikus egyházközség

2011. március 08., 09:39
Másodlelkészt választott és iktatott be vasárnap a szombathelyi evangélikus egyházközség. Hasza Mónika lelkésznő már évek óta aktívan dolgozik a gyülekezetben.
Női másodlelkészt iktatott  be az evangélikus egyházközség

Először gyakornokként, majd segédlelkészként végezte szolgálatát. A másodlelkészi státuszt a gyülekezet egy korábbi közgyűlésen hozta létre, majd az ünnepi istentisztelet előtt szavazott a lelkésznőre.

"Hasza Mónika lelkésznőt a közgyűlés megválasztotta 74 igen és 0 nem, 0 tartózkodás mellett." - hangzott el az ünnepi istentiszteleten. A hagyományok szerint az új lelkészt az egyházkerület esperese iktatta szolgálatába. Hasza Mónika elsősorban a gyermek- és ifjúsági munkáért felel évek óta a gyülekezetben a lelkészi teendői mellett. Munkaköre ezután sem változik.

Hasza Mónika - másodlelkész
"Vasárnaponként az istentiszteleteket a lelkész úrral ketten látjuk el, a Túróczy Otthonban is látogatok, és áhitatokat tartok, amikor tudok. És legfőképpen az iskolában mindt iskoláért felelős lelkész működöm. A hittanórákat én tartom - az evangélikus hittanórákat."

Egyedi eset ez a nyugat-dunántúli egyházkerületben, hogy a gyülekezet másodlelkész választ. A szombathelyi egyházközség az elmúlt években annyi új intézménnyel bővült, hogy a lelkészi szolgálatot egy lelkész már rég nem tudta ellátni.

Gregersen Labossa György - parókus lelkész
"Itt egy parókus lelkészi struktúra van, illetve másodlelkészi állást hoztunk llétre, illetve hozhatunk létre a jövőben. Hitoktató lelkész, vagy kimondottan csak intézményi lelkész, nagyon sokféle lelkészi állás van. Ez nem elterjedt annyira a magyarországi evangélikus egyházban. Ebben is szeretnénk egy kicsit úttörők lenni."

Így vasárnaptól már hivatalosan is két lelkész szolgál a szombathelyi evangélikus egyházközségben.