Hírek

Nevelőszülői napot tartottak a Fő téren

2014. szeptember 01., 17:41

Megyénkben kevesen vállalkoznak arra, hogy az állami gondozott gyerekek számára családi légkört biztosítsanak. A rendezvény legfőbb célja az volt, hogy megismertessék az emberekkel a nevelőszülői szerep szépségeit, valamint hogy kibővítsék a nevelőszülői hálózatot.

Nevelőszülői napot tartottak a Fő téren

Ezzel a sárga sállal fejezték ki szimbolikusan a nevelőszülők és a nevelt gyermekek együvé tartozásukat.

Különleges társasjátékokkal, ügyességi és logikai feladványokkal, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal szórakoztatták a szervezők a gyermekeket a Fő téren. A rendezvény célja az volt, hogy megismertessék a nevelőszülői tevékenység jelentőségét.

Huszár Lilla – igazgató, megyei szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság
,,Vas megyében nincs hagyománya a nevelőszülőknek, arányaiban alacsonyabb számban képviseltetik magukat, mint más megyében, ezért szeretnénk, ha az emberek látnák, hogy a nevelt gyermekeket családi környezetben mennyivel jobban lehet felnevelni.”

Hagyományteremtő szándékkal indult a rendezvény, mely arra próbálta ösztönözni az érdeklődőket, hogy bártan vállaljanak nevelőszülői feladatokat.

Puskás Tivadar – polgármester, Szombathely
,,A nevelőszülő munkájának a lényege, hogy próbálja meg családon kívül nevelkedő embereknek biztosítani azt a biztonságot, és azt a szeretet, amelytől elesnek az állami gondozásban lévő gyerekek.”

A nevelőszülői hálózat a gyermekotthonok és a nevelőszülők együttműködésére épül. A nevelőszülők saját otthonukban nevelik a gyermekeket, ezt a munkát az intézmény támogatja úgy, hogy amikor kell, tanácsadók közreműködését biztosítják.

Pados Zsolt – intézményvezető, megyei gyermekvédelmi szakszolgálat
,,Azért jöttünk mi most ide a Fő térre, hogy toborozzunk nevelőszülőket, hogy megmutassuk magunkat, hogy lássák az emberek a nevelőszülőinket, a nevelt gyerekeinket. Lássák meg, hogy milyen szépek az állami gondoskodás alatt lévő gyerekek, és hogy mennyire szép és nemes dolog ez a nevelőszülőzés.”

Csak az lehet nevelőszülő, aki betöltötte 24. életévét, büntetlen előéletű, és személyisége alkalmas gyermek befogadására. Mielőtt valaki belevághat ebbe a tevékenységbe, nevelőszülői képzésen kell részt vennie. A jelentkezőket a gyermekvédelmi szakszolgálat várja.