Hírek

Nem fogy a könyv

2010. április 27., 15:59
A gazdasági válság kezdete óta az emberek nem költenek annyit művelődésre és szórakozásra, mint korábban. Csökkent a könyvesboltok forgalma, jóval kevesebb könyv fogy. Az őszi tankönyvvásárlás és a karácsonyi ajándékozás időszaka jelent némi fellendülést az éves forgalomban, a többi hónapban azonban veszteséget termelnek a boltok. A digitális technika megjelenése pedig a jövőben tovább szűkítheti a könyvpiac mozgásterét.
Nem fogy a könyv

Az elmúlt 13 évben folyamatosan csökken a kereslet a könyvekre, a gazdasági válság pedig tovább rontott a helyzeten. Manapság szinte csak a bestsellerek és az akciók tartják el a könyvesboltokat. A visszaesés az ismeretterjesztő- és a szépirodalom esetében a legdrámaibb. Ezt a szombathelyi üzletekben is érzékelik.

Pál Andrea - területi vezető, Líra Könyv Zrt.
"A gazdasági válság miatt bizonyos rétegek teljesen elmaradtak, akiknek már nem jut pénzük könyvre. Az biztos, hogy kevesebb könyvet adunk el, mint tavaly, vagy három évvel ezelőtt."

Az alacsony kereslet és a veszteségek sok üzlet létét veszélyeztetik. Ez a belvárosi könyvesbolt pár hónapja be is zárt. A könyvre költött pénz az elszegényedő rétegek számára luxuskiadásnak számít.

Az üzletek forgalmát a jövőben az ún. e-book megjelenése is befolyásolhatja. A Berzsenyi Dániel Könyvtár négy hónapja vásárolt egy ilyen készüléket.
"Ezen a kis e-bookon 300 magyar digitalizált mű található." Ez a mobiltelefonhoz hasonló szerkezet képet és zenét is tud tárolni.

Egyelőre csak kevesen keresik, ezért népszerűsítő bemutatókat tartanak az olvasóknak.

Szőkéné Nagy Hilda - informatikus, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Ha hiányzik egy könyv, kölcsönzésben van és sürgősen szükség van rá, ezen elolvashatja."

Az e-book Nyugat-Európában már elterjedt, és ott nem csökkentette a könyveladási mutatókat. Hogy mi várható itthon, csak találgatni lehet. Külföldi tapasztalatok szerint az e-book tulajdonosok csak beleolvasnak a digitális szövegbe, és amelyik megtetszik nekik, azt inkább nyomtatott formában vásárolják meg.