Hírek

Nem épül fűtő-, és erőmű Szentkirályon, sem a Vízöntő utcában

2013. március 21., 18:01

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be a hírt a városvezetők. Az érintett körzetek önkormányzati képviselői mellett Puskás Tivadar, polgármester is hangsúlyozta, a lakosság érdekei a legfontosabbak.

Nem épül fűtő-, és erőmű Szentkirályon, sem a Vízöntő utcában

A Szentkirályra tervezett, 8 milliárd forintból építendő erőmű hő-, és villamosenergiát  termelt volna. A Vízöntő utcában pedig faapríték tüzelésű biofűtőművet terveztek. A beruházásokkal kapcsolatos elképzelések élénk lakossági tiltakozást váltottak ki.  A rendkívüli sajtótájékoztatón az érintett körzetek képviselői bejelentették, hogy nem lesz építkezés.

Marton Zsolt-önkormányzati képviselő
“Mind a kettőnél azt az álláspontot képviseltük a lakossági fórumon is és ezeket közgyűlési határozatok is megerősítik, hogy a projekteket a környezetvédelmi szempontok és a lakosság figyelembe vételével hozzuk meg.”

A Vízöntő utcai létesítményt a Távhő, a szentkirályi bioerőművet pedig a Grenor Hungária Energetikai Kft. építette volna.  Az egyes és a tizennégyes körzet képviselői azt hangsúlyozták: számukra a lakosság véleménye a mérvadó.

Sági József-önkormányzati képviselő
“Ezt a kérdést mi kifejezetten képviselői kérdésként kívánjuk kezelni, még ha úgy tűnhet, hogy a szakmai álláspontokat féretoljuk, akkor is választóink képviselőjeként kötelességünk a lakosság érdekeit képviselnünk.

A két beruházás ügye a közgyűlés elé kerül, a végső szót a testület mondja ki.
 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az LMP támogatja a szombathelyi városvezetés biomasszás döntését!

Az LMP Szombathelyi Csoportja támogatja a városvezetés bejelentését, amely a Szentkirályra tervezett biomassza erőmű és a Kámonra tervezett biokazán leállítására vonatkozik.

Az LMP szerint a mindenkori döntéshozóknak fel kell hagyniuk azzal a gyakorlattal, hogy a döntéseket az érintettek véleményének kikérése nélkül hozzák meg. A két tervezett biomassza alapú létesítmény példája is azt mutatja, hogy a lakókkal való kommunikáció megkerülhetetlen.

Az LMP Szombathelyi Csoportja szerint szükség van technikai megújulásra a helyi energiaszektorban, ám ez nem járhat egészségre és környezetre káros hatásokkal együtt. Az LMP szerint szükség van az elavult vezetékek korszerűen hőszigetelt vezetékekre való cserélésére. A használati meleg víz (HMV) előállítására napkollektorok üzembe helyezését szorgalmazzuk, ezekkel az újításokkal jelentősen csökkenne az energia előállításának költsége, és a városra nehezedő károsanyag kibocsájtás mértéke.

Mint azt az LMP Szombathelyi Csoportja már korábban is kifejtette ezek lennének a hosszútávon megtérülő beruházások, míg a biomassza alapú technológiával folyamatosan emelkedő díjakra lehet számítani az alapanyag előállítás és szállítási költségek miatt.

Szombathely, 2013. március 21.

Az LMP Szombathelyi Csoportjának nevében
Bogáti András, az LMP Vas Megyei Szervezetének választmányi tagja
Horváth Zoltán önkormányzati képviselő